Optužbe za terorizam

U Turskoj počelo suđenje aktivistima za ljudska prava

Oni su privedeni u srpnju nakon što su sudjelovali u radionici o digitalnoj sigurnosti održanoj na jednom otoku u blizini Istanbula.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2017. u 16:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudski postupak protiv jedanaest aktivista za ljudska prava, uključujući čelnicu odjela Amnesty Internationala za Tursku, počeo je u srijedu zbog optužbi za terorizam.

Policajci su blokirali glavni trg u blizini sudnice u Istanbulu, iako su se u blizini okupili brojni novinari i simpatizeri optuženih, javlja Reuters.

Grupa od oko 50 osoba iz organizacija za ljudska prava, stranih konzulata i organizacija za ženska prava, stajala je ispred suda držeći transparente na kojima je pisalo "Oslobodite borce za ljudska prava".

Uhićeni aktivisti, uključujući njemačkog i švedskog državljanina, suočavaju se s do 15 godina zatvorske kazne na osnovu optužbi koje uključuju članstvo ili pomoć "naoružanoj terorističkoj organizaciji".

Oni su privedeni u srpnju nakon što su sudjelovali u radionici o digitalnoj sigurnosti održanoj na jednom otoku u blizini Istanbula.

Ovaj slučaj je produbio zabrinutost da se Turska, ključni NATO saveznik koji graniči s Irakom, Iranom i Sirijom, kreće ka sve većem totalitarizmu pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kopirati
Drag cursor here to close