Izrael

U stampedu tijekom hodočašća poginule 44 osobe

Grob rabina Simona bar Yochaija jedno je od najvažnijih svetišta u jevrejskom svijetu, a ovogodišnje okupljanje u povodu obilježavanja njegove smrti najbrojnije je u Izraelu od izbijanja pandemije.
Vijesti / Svijet | 30. 04. 2021. u 08:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko desetina osoba pregaženo je na smrt u stampedu koji se dogodio tijekom jevrejskog hodočašća Lag BaOmer u blizini grada Safed na sjeveru Izraela, prenosi Anadolija.

Kako navodi list "Jerusalem Post", u stampedu su poginule 44 osobe, 103 su ozlijeđene, od kojih se 44 nalaze u teškom stanju.

Stampedo se dogodio iza ponoći, nakon čega je na mjesto događaja upućeno šest helikoptera hitne pomoći i brojni medicinski timovi.

Izraelska služba za hitnu pomoć priopćila je da se "bore za živote većeg broja ozlijeđenih i da neće odustati dok i posljednja žrtva ne bude evakuirana“.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu na društvenim mrežama objavio je kako je riječ o "teškoj nesreći" i dodao: "Molimo se za dobrobit žrtava".

Izraelska policija je pokrenula istragu o stampedu.

Hodočašće Lag BaOmer se održavalo u podnožju planine Meron gdje su se desetine tisuća ultra-ortodoksnih Jevreja okupile uz grob židovskog mudraca iz 2. stoljeća na godišnjoj komemoraciji njegove smrti koja uključuje cjelonoćnu molitvu i ples uz lomače.

Grob rabina Simona bar Yochaija jedno je od najvažnijih svetišta u jevrejskom svijetu, a ovogodišnje okupljanje u povodu obilježavanja njegove smrti najbrojnije je u Izraelu od izbijanja pandemije koronavirusa prije više od godinu dana.

Vjersko okupljanje organizirano je usprkos protivljenju zdravstvenih dužnosnika, zabrinutih zbog rizika od širenja zaraze koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close