Zakon

U Srbiji se ukidaju maloljetnički brakovi

Kaznene sankcije predviđaju se i za punoljetne osobe ukoliko počnu zajednički život s maloljetnikom, rekao je posebni savjetnik ministra za rad Srbije Dragan Vulević, kojeg su prenijeli srpski mediji.
Vijesti / Svijet | 11. 09. 2019. u 11:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovijim izmjenama i dopunama Obiteljskoga zakona u Srbiji ukidaju se maloljetnički brakovi, a za roditelje koji dogovaraju i ugovaraju te brakove bit će predviđene kaznene sankcije.

Također, kaznene sankcije predviđaju se i za punoljetne osobe ukoliko počnu zajednički život s maloljetnikom, rekao je posebni savjetnik ministra za rad Srbije Dragan Vulević, kojeg su prenijeli srpski mediji.

On je naveo da se u Srbiji svake godine sklopi oko 2.000 takvih brakova, a da je postojeći zakon mnogim roditeljima "nudio alibi za prodaju djece", te je, kako je rekao, "odlučeno da se toj pojavi stane na put".

''Po slovu postojećeg zakona, dijete starije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj spremnosti. Izmjenama zakona se ta mogućnost ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoljetne osobe'',  kazao je  Vulević.

Kopirati
Drag cursor here to close