Oboljeli

U Srbiji krenule tužbe protiv NATO-a zbog osiromašenog uranija

Naglasio je kako će biti tužene pojedinačno sve države članice NATO-a i dodao da će se prvo ići na pet država članica NATO-a, koje će se odabrati nakon ovog skupa, javio je Tanjug.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2018. u 17:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruge građana "Osiromašeni uranij" Sveto Nogo iz Srbije najavio je u ponedjeljak prve tužbe srpskih građana oboljelih od karcinoma protiv zemalja članica NATO-a koje su bombardirale Srbiju osiromašenim uranijem.  

"Očekujem krajem rujna, početkom listopada da ćemo govoriti o tome kako će izgledati tužba prema članicama NATO-a. Ovo nije kolektivna tužba i iza nje ne treba stajati država. Ovo su pojedinačne tužbe i tužit ćemo za materijalnu i nematerijalnu štetu koja nam je nanesena", naveo je Nogo na simpoziju o posljedicama bombardiranja SR Jugoslavije osiromašenim uranijem 1999. godine, koji se održava u Nišu. 

Naglasio je kako će biti tužene pojedinačno sve države članice NATO-a i dodao da će se prvo ići na pet država članica NATO-a, koje će se odabrati nakon ovog skupa, javio je Tanjug.  

Domenico Leggiero, politolog i vojni pilot iz Firence na simpoziju je kazao da je, što se tiče talijanske vojske, već dokazano štetno djelovanje i povezanost osiromašenog uranija i kancerogenih oboljenja i to još od 1987. godine, prije bombardiranja SR Jugoslavije. 

Naveo je da je u Italiji bilo više od 80 sudskih postupaka, te da su svi ti procesi dobiveni, a presude su bile u korist vojnika. 

Odvjetnik Srđan Aleksić kazao je da je za sudske procese koji će biti vođeni pred nacionalnim sudovima zemalja članica NATO-a, za građane Srbije najbitnije to što je talijanski sud potvrdio uzročno-posljedičnu vezu između osiromašenog uranija i obolijevanja vojnika koji su boravili na bombardiranom teritoriju Kosova i Metohije. 

"Vojnicima oboljelim od kancera i obiteljima preminulih sud u Italiji odobrio je nadoknadu štete u visini od 200.000 do 500.000 eura. Mi ćemo tražiti istu odštetu za naše građane", kazao je Aleksić.

Kopirati
Drag cursor here to close