Nije dobro

U Srbiji i dalje loša epidemiološka slika, krizni stožer podijeljen glede mjera

Prema saznanjima članova kriznog stožera, za sada nema podataka da je u Srbiju stigao novi soj koronavirusa registriran u Velikoj Britaniji.
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2020. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Ilustracija

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je vrlo teška, idemo jedan korak naprijed, dva nazad, ocijenio je u petak član kriznog stožera dr Branislav Tiodorović u danu kad Srbija bilježi 49 umrlih i gotovo 9700 hospitaliziranih.

Ta ocjena izrečena je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kriznog stožera, koji je na sjednici ranije jutros imao podijeljena stajališta medicinskog i političkog dijela stožera treba ili ne djelomice ublažiti aktualne epidemiološke mjere i dopustiti da tržni centri i uslužne djelatnosti tijekom vikenda uoči Nove godine rade do 20 sati, umjesto da budu zatvoreni od 18 sati do ponedjeljka.

"Imamo i dalje vrlo ozbiljnu, tešku, epidemiološku situaciju, poglavito u velikim covid bolnicama i kliničkim centrima, koji rade u prenapregnutim okolnostima. Idemo jedan naprijed, dva nazad, to tako izgleda", rekao je novinarima epidemiolog dr. Tiodorović, član medicinskog dijela stožera.

On je, komentirajući informacije da su u zimskim centrima Kopaonik i Zlatibor, prodani aranžmani za tisuće ljudi, rekao kako je to "odgovornost onih koji su tako odlučili" i da medicinski dio stožera "svakako ne odobrava" takve odluke.

Krizni stožer je jutros, unatoč suprotnom mišljenju medicinskog dijela tog tijela, odlučio da svi ugostiteljski i trgovinski objekti, te uslužne djelatnosti mogu ovog vikenda raditi do 20 sati, kao i u ponedjeljak kad će stožer održati novi sjednicu.

Prema saznanjima članova kriznog stožera, za sada nema podataka da je u Srbiju stigao novi soj koronavirusa registriran u Velikoj Britaniji, javlja Hina.

Srbijanske zdravstvene vlasti u petak su objavile da je u posljednja 24 sata od covida-19 umrlo još 49 ljudi te da je zabiulježeno još 3823 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 14.794 testirana uzorka.

Na covid odjelima diljem Srbije liječi se 9699 oboljelih, dok je na respiratorima 300 pacijenata, a danas je objavljen i podatak da je zaraženo više od 2500 djelatnika zdravstvenog sustava.

Od početka epidemije 6. ožujka testirano je 2.218.185 uzoraka, registrirano je 321.137 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljen 2931 smrtni slučaj, uz stopu smrtnosti od 0,91 posto.

U Srbiji je u četvrtak počela imunizacija protiv koronavirusa, a prvo cjepivo Pfizer BioNTech primila je premijeka Ana Brnabić te dvoje članova kriznog stožera, ministrica rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Srbija je početkom tjedna dobila prvi kontingent od 4800 doza Pfizerova cjepiva, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da 4. siječnja iduće godine stiže i druga isporuka, a za tjedan dana još jedna, ali nije precizirao koliko doza se očekuje.

Video: I TEBE SAM SIT, KORONO!
Kopirati
Drag cursor here to close