Melilla

U Španjolskoj uklonjen posljednji Francov spomenik

Statua Franca, koji je upravljao vojnom diktaturom u Španjolskoj od 1939. do smrti 1975., maknuta je s ulaza u luku.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2021. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U španjolskom gradu Melilli, na sjeveru Afrike, u utorak je uklonjen spomenik generalu Franciscu Francu, što je bio posljednji spomenik nekadašnjem diktatoru u Španjolskoj, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

Statua Franca, koji je upravljao vojnom diktaturom u Španjolskoj od 1939. do smrti 1975., maknuta je s ulaza u luku.

Dan ranije je u lokalnom parlamentu u Melilli održano glasanje tijekom kojeg je većina zastupnika podržala micanje spomenika. On je uklonjen na 40. obljetnicu neuspjelog državnog udara, kada je 1981. dio vojske, nezadovoljan nastalim promjenama, privremeno zauzeo španjolski parlament u Madridu.

Uklanjanje Francovog kipa u Melilli trajalo je duže od sat vremena, bez prethodno najavljenog vremena početka uklanjanja, te je privuklo znatiželjnike koji su mobitelima fotografirali događaj. Radovi su se odvijali uz pratnju jakih policijskih snaga. Neki okupljeni su pljeskali a neki vikali "živio komandant", izvijestile su internetske novine El Español.

Na spomeniku je pisalo "Melilla, komandantu Legije Franciscu Francu (...)". Španjolska Legija je sudjelovala u Rifskom ratu 1920. godine između španjolske i francuske kolonijalne vojske protiv lokalnih ustanika na sjeveru Maroka.

Spomenik je bio postavjen 1978., tri godine nakon diktatorove smrti.

To je bio njegov posljednji spomenik na španjolskim ulicama i trgovima nakon što je socijalistička vlada 2007. izglasala Zakon o povijesnom sjećanju kojim se priznaju sve žrtve Španjolskog građanskog rata od 1936. do 1939. i poslijeratnog režima.

Španjolska lijeva vlada je u listopadu 2019. premjestila Francove posmrtne ostatke iz javnog mauzoleja, udaljenog 50 kilometara od Madrida, na jedno manje poznato groblje u predgrađu glavnog grada.

Kopirati
Drag cursor here to close