Potres magnitude 7

Potres u Indoneziji, raste broj poginulih

Vlasti su odmah izdale upozorenje na tsunami koje je poslije ukinuto.
Vijesti / Svijet | 05. 08. 2018. u 22:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje je 37 ljudi poginulo a desetci su ozlijeđeni u snažnom potresu magnitude 7 koji je u nedjelju pogodio indonezijski otok Lombok, na jugu zemlje, unoseći paniku među brojne turiste, priopćile su vlasti.

Nešto ranije je glasnogovornik spasilačke ekipe u Mataramu, Agus Hendra Sanjaya izvijestio o 19 trupala u bolnici u Tanjungu, na sjeveru Lomboka. Među žrtvama su jednogodišnje dijete i 72-godišnjak. Najmanje su 52 osobe ozlijeđene, dodao je.

Epicentar potresa bio je u moru, na dubini 10 km, 18 km sjeverozapadno od Lomboka, objavio je Američki geofizički institut (USGS).

Nakon glavnog potresa uslijedilo je dvadesetak slabijih, od kojih je jedan bio magnitude 5.4.

Vlasti su odmah izdale upozorenje na tsunami koje je poslije ukinuto.

Glasnogovornik indonezijske agencije za upravljanje katastrofama Sutopo Purwo Nugroho rekao je da je u Mataramu oštećen veći broj zgrada.

"Većinom je riječ o zgradama koje nisu građene čvrstim materijalom", dodao je.

Stanovnici Matarama su rekli da se potres jako osjetio i da su u strahu istrčali na ulicu. Zbog potresa je prekinuta opskrba električnom energijom i evakuirani su pacijenti iz glavne bolnice u gradu.

Prije tjedan dana Lombok je pogodio potres magnitude 6.4 koji je odnio 17 života i uništio mnoge kuće na otoku.

Indonezija je na Pacifičkom vatrenom prstenu gdje se spajaju tektonske ploče, pa potresi i vulkanske erupcije nisu rijetkost.

Kopirati
Drag cursor here to close