Nesnosne vrućine

U Portugalu 43 stupnja, 740 vatrogasaca gasi šumski požar na jugu

U Lisabonu je izmjerena temperatura od 43 stupnja, javljaju agencije.
Vijesti / Svijet | 04. 08. 2018. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 740 vatrogasaca u Portugalu, gdje se bilježe rekordne temperature, pokušava ugasiti šumski požar na jugu ove zemlje. 

Službe civilne zaštite poslale su putem SMS-a upozorenje građanima na rizik od požara u pojedinim regijama, uključujući regiju oko Lisabona, prenosi AP. 

U odmaralištu nedaleko od Lisabona, popularnom Kaskaisu, električna mreža preopterećena je zbog velike upotrebe klima uređaja, zbog čega je u petak uvečer došlo do nestanka struje na nekoliko sati.  

U Lisabonu je izmjerena temperatura od 43 stupnja, javljaju agencije.  

Požar je počeo u petak u brdovitoj oblasti na jugu regijea Algarve, gdje su dužnposnici morali evakuirauti sva sela, a u gašenju je sudjelovalo 10 kanadera.  

Topli zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je najteži toplotni val na Iberijskom poluotoku od 2003. godine, koja je bila i godina u kojoj je zabilježeno najviše šumskih požara.  

Samo ovoga tjedna u Španjolskoj je umrlo troje ljudi od posljedica visoke temperature - dvije osobe su preminule od toplotnog udara u Murciji na jugoistoku, dok je jedan muškarac preminuo u Barceloni.  

Španjolska vojska pomaže hitnim službama u borbi protiv požara u Nervi na jugu Španjolske, ali taj požar još nije lokaliziran. U požaru koji je izbio nedaleko od Madrida dvije osobe su ozlijeđen, a šest kuća je oštećeno.  

Visoke temperature uzrokovale su požare i u brojnim europskim zemljama od Grčke do Finske.  

Prošlog mjeseca u Grčkoj je u istočnoj Atici od požara stradala 91 osoba.  

Najteža suša u posljednjih 10 godina uzrokovala je sušenje rijeka u Nizozemskoj, a pogodila je i poljoprivrednike u Njemačkoj.  

Polja pšenice uništena su širom sjeverne Europe, što je podiglo cijene te žitarice.  

U Skandinaviji temperature su do prije nekoliko dana bile veoma visoke, u Švedskoj su zabilježene rekordne temperature, kao i u Finskoj u kojoj je živa dostizala 30 stupnjeva, iako je prosječna temperatura za to doba godine 19.

Kopirati
Drag cursor here to close