Reporteri bez granica

U pandemiji porastao progon novinara diljem svijeta

Broj novinarki u pritvoru porastao je za 35 posto: 42 su "trenutačno lišene slobode", a u 2019. bilo ih je 31, ističe se u izvješću.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2020. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj novinara koji su nezakonito pritvarani diljem svijeta zadržao se u 2020. na "povijesno visokoj" razini od gotovo četiristo, a zdravstvenu krizu prate sve brojnija kršenja medijskih sloboda, navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u ponedjeljak.

U prosincu je 387 novinara, profesionalaca i amatera, još bilo iza rešetaka zbog obavljanja svog posla, a godinu ranije bilo ih je 389, pokazuje izvješće RSF-a, navodi Hina.

Kao i lani, više od polovine tog broja (61 posto) odnosi se na pet zemalja: Kinu, koja je i dalje najveći zatvor za novinare u svijetu, sa 117 pritvorenih novinara, Egipat (30), Saudijsku Arabiju (34), Vijetnam (28) i Siriju (27).

Broj novinarki u pritvoru porastao je za 35 posto: 42 su "trenutačno lišene slobode", a u 2019. bilo ih je 31, ističe se u izvješću.

To je dokaz da žene, koje su "sve brojnije u novinarskom poslu, nisu pošteđene", upozorava glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire u priopćenju.

Ove godine je 17 novinarki "dospjelo iza rešetaka", među njima 4 u Bjelorusiji, koja je nakon reizbora Aleksandra Lukašenka, na vlasti u toj bivšoj sovjetskoj republici od 1994., koji je ocijenjen nepoštenim, postala središte "nezapamćene represije".

Nije nezapaženo prošla ni činjenica da je pandemiju covida-19 proljetos pratio "znatan porast broja kršenja medijskih sloboda" kojemu su pridonijeli "posebni zakoni i izvanredne mjere" uvedene u većini zemalja.

Kako navodi RSF, koji je u ožujku pokrenuo alat Opservatorij 19 posvećen tom pitanju, "uhićenja i privođenja su se učetverostručila" između ožujka i svibnja.

"Od tristotinjak izgreda izravno povezanih s novinarskim praćenjem zdravstvene krize" između veljače i kraja studenog u kojima je sudjelovalo gotovo 450 novinara, "nezakonita uhićenja i privođenja" čine "35 posto prijavljenog nezakonitog postupanja".

Kopirati
Drag cursor here to close