U 2019. godini

U ovoj državi je ubijeno najviše novinara

Mnogi smatraju da sveukupna razina nasilja i nekažnjavanja u Meksiko predstavljaju najveći problem s kojim se meksički novinari suočavaju, ali borci za prava novinara kažu da predsjednikove žestoke riječi protiv medija ne pomažu ovakvoj situaciji.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2019. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine Meksiko je nadmašio Siriju po stopi smrtnosti za novinare, zaključeno je u istraživanju koje je proveo Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku.

Mnogi smatraju da sveukupna razina nasilja i nekažnjavanja u Meksiko predstavljaju najveći problem s kojim se meksički novinari suočavaju, ali borci za prava novinara kažu da predsjednikove žestoke riječi protiv medija ne pomažu ovakvoj situaciji.

U ovoj godini ubijeno je 12 novinara, tvrdi meksičko Nacionalno povjerenstvo za ljudska prava. Neke skupine za prava tiska kazale su da je ovaj broj čak i veći.

Ovo ljeto je bilo posebno brutalno. Krajem kolovoza, 42-godišnji Nevith Condes Jaramillo pronađen je izboden na smrt. Condes je vodio svoj novinski portal, a bio je voditelj emisije na radiju i postavljao je svoje priče na Facebooku i YouTubeu.

Mjesec dana ranije, tijekom samo jednog tjedna, troje novinara je ubijeno - dvoje u južnoj državi Guerrero, a jedan u Veracruzu.

Od četiri zadnja ubijena novinara, dvoje je tražilo pomoć od meksičkog programa za zaštitu novinara, koji je osnovan 2012. godine.

Stope ubojstava u Meksiku dosegle su rekordne razine s prosječno blizu 100 ubojstava dnevno od siječnja do lipnja ove godine, pokazuju službeni podaci. Većina nikad ne bude riješena.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador obećao je da će se boriti protiv nasilja nad novinarima i svim građanima kada je došao na vlast u prosincu prošle godine. Međutim, zagovornici za prava novinara kažu kako nije postigao napredak ili da je čak pogoršao situaciju.

Svakog radnog dana u sedam sati ujutro, Lopez Obrador održava konferenciju za novinare koja može trajati više od dva sata. Povremeno se brifinzi pretvaraju u ''sparing mečeve'' između predsjednika i novinara.

Predsjednik često kritizira medije, nazivajući ih konzervativnim, izvan događanjai elitističkim.

Državni i lokalni dužnosnici počeli su oponašati predsjednika, koristeći istu retoriku za napade na medije. To je posebno zabrinjavajuće, kažu zagovornici za prava novinara, s obzirom na to da su savezni dužnosnici ustanovili da su u ubojstva novinara često umiješane lokalne vlasti.

Lopez Obrador brani svoj oštar stav, objašnjavajući da on samo poziva na odgovornost novinare koji loše rade svoj posao. Njegova stranka Morena u Kongresu traži reformu zakona kako bi pojačala zaštitu novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close