Izvanredno stanje

Dramatične scene iz Čilea: Vojska na ulicama, masovne pljačke, neredi ...

Čileanska vlada produljit će izvanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje nakon što je u valu nasilja i podmetnutim požarima tijekom vikenda stradalo najmanje sedmero ljudi, izjavio je u nedjelju navečer ministar unutarnjih poslova.
Vijesti / Svijet | 21. 10. 2019. u 08:37 Bljesak.info
Prosvjedi u Čileu
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čileanska vlada produljit će izvanredno stanje u gradovima na sjeveru i jugu zemlje nakon što je u valu nasilja i podmetnutim požarima tijekom vikenda stradalo najmanje sedmero ljudi, izjavio je u nedjelju navečer ministar unutarnjih poslova.

Foto: Reuters / Ivan Alvarado / Vojska na ulicama

Odluka o produljenju izvanrednog stanja donesena je uslijed "eskalacije nasilja i vandalizma", kazao je ministar Andres Chadwick, navodeći podatak o 70 "teških nasilnih incidenata" koji su se dogodili u nedjelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih kompanija.

Video: Prosvjedi u Čileu

Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti prosvjednika našli i visoki troškovi života i nejednakost te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizirani.

Vojska na ulicama

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u subotu je poništio odluku o podizanju cijene karata, ali je uveo izvanredno stanje u Santiagu, gradu s više od sedam milijuna stanovnika.

Foto: Reuters / Jose Luis Saavedra / Neredi u Čileu

Na ulicama Santiaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio je u nedjelju ministar unutarnjih poslova, piše Hina.

"Suočeni smo s pravom eskalacijom koja je nedvojbeno organizirana kako bi nanijela ozbiljnu štetu našoj zemlji i životima svih njezinih građana", ustvrdio je Chadwick.

U incidentima povezanim s prosvjedima poginulo je sedmero ljudi, kazao je ministar, ne navodeći detalje. Dodao je da će izvanredno stanje biti uvedeno i u Antofagasti, Valparaisu, Valdiviji, Chillanu, Talci, Temucu i Punta Arenasu.

Foto: Reuters / Ivan Alvarado / Vojska na ulicama Santiaga

Prema navodima tužitelja, do nedjelje poslijepodne prema lokalnom vremenu podignute su optužnice protiv ukupno 1.462 osobe vezano za prosvjede održane toga dana, od čega njih 614 u Santiagu. Dan ranije u glavnom gradu je uhićeno 179 ljudi.

Zabrana kretanja

Predsjednik je vojsci naložio uvođenje reda u Santiagu, te je u noći sa subote na nedjelju uvedena zabrana kretanja po gradu koja je produljena i na noć s nedjelje na ponedjeljak, radi suzbijanja nasilnih nereda, paleži i pljačke.

Promet je u nedjelju bio blokiran, a u međunarodnoj zračnoj luci vladao je kaos, uz obustavljene letove budući da piloti i kabinsko osoblje, kao i zaposlenici zračne luke, nisu mogli doći na posao, objavio je guverner glavnog grada.

Foto: Reuters / Ivan Alvarado / Zapaljeni autobusi na ulicama Santiaga
Kopirati
Drag cursor here to close