432 grada i općine

U nedjelju drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj

U drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj idu dva kandidata koja su u pojedinim jedinicama lokalne samouprave dobili najviše glasova...
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2021. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi izborni krug lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj održava se 30. svibnja u 432 grada i općine, a oko 3,2 milijuna birača glasat će na oko 5.500 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

U drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj idu dva kandidata koja su u pojedinim jedinicama lokalne samouprave dobili najviše glasova, ako nijedan nije u prvom krugu dobio natpolovičnu većinu glasova od birača koji su sudjelovali na izborima.

Biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj otvaraju se u 7 sati ujutro, a zatvaraju se u 19 sati. Pravo na sudjelovanje na lokalnim izborima imaju svi registrirani birači, punoljetne osobe koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Glasanje će biračima, kao i u prvom krugu izbora, biti omogućeno isključivo na glasačkom mjestu na adresi prebivališta.

Podatke o odazivu birača do 11.30 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljuje u 12 sati, a podatke o odazivu birača do 16.30 sati objavom u 17 sati.

Prve privremene rezultate drugog kruga glasanja Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici objaviti na izborni dan u 20 sati, a podaci će se dalje ažurirati svakih 10 minuta.

Izborna šutnja u drugom krugu glasanja na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike počinje u subotu, 29. svibnja 2021. u 00 sati, a završava u nedjelju, 30. svibnja 2021. u 19 sati.

Nakon utvrđenih rezultata na ponovljenom glasovanju koje je 23. svibnja 2021. održano na području sedam općina/gradova, u nedjelju, 30. svibnja 2021. održat će se drugi krug glasovanja na izborima za: župana u 14 županija, Gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika u 56 gradova i općinskog načelnika u 87 općina, navelo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Ukupan broj gradova i općina u kojima će se održati drugi krug glasovanja na izborima za župane, gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnike i općinske načelnike je 432, a broj biračkih mjesta 5.496.

Ukupan broj birača za drugi krug lokalnih izbora je 3,231.159, a tiskat će se oko 4,1 milijun glasačkih listića. Bijeli listići su za izbor općinskih načelnika i gradonačelnika, a plavi listići za izbor župana.

Pod rednim brojem jedan na listiću bit će osoba koja je imala više glasova u prvom izbornom krugu. U drugom krugu pobjeđuje kandidat koji osvoji veći broj glasova, bez obzira na izlaznost birača, a treći krug raspisat će se ako oba kandidata dobiju podjednak broj glasova.

Ključne epidemiološke mjere bit će maska, vlastita kemijska olovka, razmak, dezinficijensi i što kraće zadržavanje na biračkom mjestu. Svi kandidati koji idu u drugi krug lokalnih izbora završno financijsko izvješće trebaju predati 29. lipnja.

U Gradu Zagrebu u drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika ulazi Tomislav Tomašević iz Platforme Možemo! i Miroslav Škoro iz stranke Domovinski pokret.

Za čelno mjesto u Rijeci natječu se SDP-ov Mirko Filipović i nezavisni kandidat Davor Štimac.

U Splitu su biračima na izboru HDZ-ov Vice Mihanović i Ivica Puljak iz stranke Centar, dok će Osječani birati između HDZ-ovog Ivana Radića i nezavisnog kandidata Berislava Mlinarevića.

Kopirati
Drag cursor here to close