stotine ranjene

U napadu ISIL-a na šijitsko svetište u Siriji poginuli deseci ljudi

Vijesti / Svijet | 31. 01. 2016. u 14:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 45 osoba poginulo je u nedjelju u trima eksplozijama u blizini šijitske džamije u južnom dijelu Damaska, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Jednu od te dvije eksplozije izazvao je automobil-bomba, a druge dvije bombaši-samoubojice. Ranjeno je više od stotinu ljudi, a broj mrtvih stalno raste, piše BBC.

Al Jazeera javlja kako je odgovornost za napade preuzeo ISIS.

Džamiju Sajeda Zeinab svakodnevno pohode brojni hodočasnici iz Irana, Iraka, zemalja Zaljeva i Libanona. U veljači 2015. već je bila meta samoubilačkog napada, u kojem su poginule četiri osobe, a istog je mjeseca najmanje devet osoba poginulo u napadu na autobus s hodočasnicima koji su se uputili prema toj džamiji.

Do napada je došlo nakon što su se izaslanici sirijske vlade i oporbenih skupina okupili u Ženevi na pregovorima o okončanju rata, pod okriljem UN-a. Glavna oporbena skupina odustala je od svoje prijetnje bojkotom pregovora, ali ističe da sirijska vlada mora ispuniti njihove zahtjeve ako želi da pregovori otpočnu.

U džamiji Sajeda Zeinab nalazi se grob jedne od unuka proroka Muhameda i mnogi ga hodočasnici posjećuju unatoč građanskom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close