Otkrile satelitske snimke

U Mijanmaru buldožeri brišu s lica zemlje sela Rohinja

Satelitske snimke mijanmarske države Rakhine pokazuju da su vlasti u posljednjim tjednima potpuno sravnile sa zemljom desetke praznih sela i zaseoka
Vijesti / Svijet | 23. 02. 2018. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mijanmarska vlada koristi buldožere kako bi doslovno izbrisala s lica zemlje spaljena sela u velikoj operaciji za koju skupine za ljudska prava tvrde da ima za cilj uništiti ključne dokaze o masovnim zvjerstvima učinjenim protiv manjinske mijanmarske muslimanske etničke skupine Rohinje.

Satelitske snimke mijanmarske države Rakhine, koje je za Associated Press u petak objavio DigitalGlobe sa sjedištem u Koloradu, pokazuju da su vlasti u posljednjim tjednima potpuno sravnile sa zemljom desetke praznih sela i zaseoka - daleko više nego što je ranije javljeno. Sela su bila zapaljena u jeku nasilja u kolovozu prošle godine, kada je počela brutalna operacija ''čišćenja'' snaga sigurnosti tijekom koje je stotine tisuća Rohinja potražilo utočište u Bangladešu.

Jedna raseljena Rohinja žena, čije je selo bilo među onima koja su poravnata, izjavila je da je nedavno obišla svoj bivši dom u Myin Hlutu i da je bilo šokirana onim što je vidjela. Većina kuća bila je zapaljena u prošloj godini, ali je sada ''sve nestalo, čak ni stabla nisu ostala'', kazala je žena, po imenu Zubairia, za AP putem telefona.

Zračne snimke sravnjenih sela u sjevernoj državi Rakhine prvi put su objavljeni u javnosti 9. veljače, kada je veleposlanik EU u Mijanmaru, Kristian Schmidt, postavio fotografije napravljene iz zrakoplova onoga što je opisao kao ''golemu površinu poravnatu buldožerima'', južno od grada Maungdaw.

Kopirati
Drag cursor here to close