Dan zahvalnosti

U Kninu obilježavanje Oluje

Najveći uspjeh u operaciji postignut je 5. kolovoza, kada je oslobođen Knin.
Vijesti / Svijet | 05. 08. 2019. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kninu će danas biti održana središnja svečanost povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja” u kojoj je za 84 sata oslobođena gotovo petina Hrvatske.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je 5. kolovoza, kada je oslobođen Knin. Zbog njegova strateškog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Sedmog kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica “Oluja” i ove će se godine obilježiti uz bogat program kojem će prisustvovati politički vrh Hrvatske.

Svečanosti u Kninu prisustvovat će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, zajedno s članovima svog kabineta.Kako je najavljeno, obilježavanje počinje susretom visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih branitelja.Zatim će biti organizirano polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”. Poslije toga predviđena su prigodna obraćanja.

Zvonjava kninskih crkvenih zvona simbolično će obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije “Oluja”.Nakon toga bit će podignuta zastava Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi uz himnu Republike Hrvatske.

Potom slijedi čitanje povjesnice o “Oluji”, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika operaciji.Planirana je izvedba pjesme “Stina pradidova” koju pjeva klapa Sv. Juraj, prigodni program Acro grupe “Krila Oluje”, pjesma “Mojoj lijepoj” koju izvodi klapa Sv. Mihovil, kao i pjesma “Croatio iz duše te ljubim” koju izvodi klapa Sv. Mihovil.

Planiran je i mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a u podne će biti održana “Misa za Domovinu”.Na kraju programa predviđeno je pozdravljanje sudionika moto defilea “Od Branimira do Zvonimira” i biciklističkog maratona Zadar-Knin pod nazivom “Put vjetra put Oluje” te maratonaca Udruge HVIDR-a, najavljeno je iz Vlade Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close