Za genocid

U Kambodži prva presuda protiv Crvenih Kmera

Sud je utvrdio da je počinjen genocid prema etničkim Vijetnamcima, muslimanima i drugim vjerskim manjinama, te da se njime htjelo "uspostaviti ateističko i homogeno društvo, zatirući sve etničke, nacionalne, vjerske, rasne, klasne i kulturološke razl
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2018. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojicu najviših pripadnika Crvenih Kmera koji su još živi, međunarodni UN-ov sud osudio je u petak na doživotni zatvor zbog genocida, što je prvi puta da se pojavila ta kvalifikacija za zločine u Kambodži, 40 godina nakon pada režima pod kojim je ubijeno oko 2 milijuna ljudi.

Sud je utvrdio da je počinjen genocid prema etničkim Vijetnamcima, muslimanima i drugim vjerskim manjinama, te da se njime htjelo "uspostaviti ateističko i homogeno društvo, zatirući sve etničke, nacionalne, vjerske, rasne, klasne i kulturološke razlike".

Ideolog režima Nuon Chea (92) "dao je značajan doprinos povjerenstvu za zločine.. i imao je moć donositi konačne odluke", zajedno s vođom Crvenih Kmera Polom Potom, rekao je sudac Nil Nonn. Drugi osuđeni je Khieu Samphan (87), šef države pod imenom Neovisna Kampućija.

Nuon Chea odslušao je presudu iz posebno uređene ćelije, zbog slabog zdravlja, dok je Khieu Samphan bio je u dvorani.

U ovom suđenju, vjerojatno posljednjem protiv pripadnika Crvenih Kmera, sud je saslušao stotinjak svjedoka koji su govorili o obezglavljivanjima, silovanjima, prisilnim brakovima i kanibalizmu.

Dvojica osuđenih nijekali su sve optužbe.

Crveni Kmeri, izrazito okrutna organizacija koja je vladala Kambodžom između 1975. i 1979. pod vodstvom Pola Pota izvršila je stravične zločine nad stanovništvom, provodeći tzv. agrarnu reformu i etnički čistu kmersku državu. Njihovi najpoznatiji zločini dogodili su se na poljima smrti, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close