Na Olimpijske igre

U Južnu Koreju uz sportaše putuju sjevernokorejski orkestar i izaslanstvo

Uz sportaše i orkestar Sjeverna Koreja planira poslati i veliko izaslanstvo na Olimpijske igre u veljači. Južna Koreja nastoji sastaviti zajednički hokejski tim, prenijeli su mediji.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2018. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski orkestar nastupit će u veljači u Južnoj Koreji tijekom Zimskih olimpijskih igara, najavio je Seul nakon razgovora koje su dvije Koreja pokrenule radi ublaženja napetosti nastalih balističkim i nuklearnim pokusima Sjeverne Koreje.
 
Predstavnici dviju Koreja, koje su tehnički još u ratu koji je 1953. završio primirjem, ne i mirovnim sporazumom, sastali su se u pograničnom selu Panmunjom, piše Hina.
 
Sastanak u tom selu gdje je primirje bilo potpisano bio je prvi na razini radnih skupina.


 

Orkestru prvo gostovanje u 18 godina

U petak su se dvije strane suglasile da će Sjeverna Koreja poslati izaslanstvo na ZOI od 9. do 25. veljače u Južnoj Koreji.
 
Dogovor o slanju orkestra prvo je takvo gostovanje u 18 godina, piše Reuters.
 
Dvije strane dogovorile su se da će orkestar nastupiti u glavnome gradu Seulu te u Gangneungu blizu Pjongčanga, objavilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Orkestar broji 140 članova

Gostovanje orkestra od 140 ljudi "pridonijet će poboljšanju odnosa i obnovi kulturne homogenosti" dviju Koreja, objavilo je ministarstvo.


 
Dvije Koreje dogovorile su se da će u srijedu na radnom sastanku razgovarati o sudjelovanju sjevernokorejskih sportaša na Olimpijskim igrama.
 
Za subotu je predviđen sastanak Međunarodnog olimpijskog odbora.

Sjevernokorejski orkestar zvan Samjiyon glavni je umjetnički ansambl u toj izoliranoj komunističkoj zemlji zajedno uz ženski orkestar Moranbong koji redovito nastupa na priredbama u čast vođe Kim Jong-una.
 
Uz sportaše i orkestar Sjeverna Koreja planira poslati i veliko izaslanstvo na Olimpijske igre u veljači. Južna Koreja nastoji sastaviti zajednički hokejski tim, prenijeli su mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close