Nagli porast

U Indiji četvrtina svjetskih smrtnih slučajeva od Covida prošlog tjedna

Na Indiju otpada više od 90 posto zaraženih i smrtnih slučajeva u regiji, kao i 46 posto globalnih slučajeva i 25 posto globalnih smrtnih slučajeva prijavljenih tijekom proteklog tjedna.
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2021. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indija je imala gotovo polovinu slučajeva zaraze COVID-19 zabilježenih širom svijeta prošli tjedan i četvrtinu smrtnih slučaja, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

''Na Indiju otpada više od 90 posto zaraženih i smrtnih slučajeva u regiji, kao i 46 posto globalnih slučajeva i 25 posto globalnih smrtnih slučajeva prijavljenih tijekom proteklog tjedna'', navodi agencija sa sjedištem u Ženevi u svom tjednom epidemiološkom izvještaju, javlja Reuters.

Nagli porast koronavirusa u Indiji, uključujući i vrlo zaraznu novu varijantu koja je tamo prvi put identificirana, uzrokovao je da u bolnicama ponestaje kreveta i kisika, a mrtvačnice i krematoriji su pretrpani. Mnogi ljudi su umrli u vozilima hitne pomoći i na parkiralištima čekajući krevet ili kisik.

Širom svijeta je prošli tjedan zabilježeno 5,7 milijuna novih slučajeva zaraze i više od 93.000 smrtnih slučajeva, navodi WHO u svom tjednom epidemiološkom izvještaju. Indija je prijavila skoro 2,6 milijuna novih slučajeva, rast od 20 posto u odnosu na prethodnu sedmicu i 23.231 smrtnih slučajeva.

Brojke se temelje na službenim brojevima, pa bi udio Indije mogao biti i veći ako se, kako mnogi stručnjaci vjeruju, tamo ne zabilježi velik broj slučajeva i smrtnih slučajeva kad sistem postane zatrpan. Indija čini gotovo 18 posto svjetske populacije.

Kopirati
Drag cursor here to close