Zločinački plan

U Hrvatskoj uhvaćen dvojac zbog krijumčarenja oružja iz BiH

Uskokova istraga protiv dvojca u dobi od 47 i 41 godine otvorena je nakon prijave policijske uprave brodsko-posavske, nakon čega im je određen istražni zatvor.
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2018. u 15:03 Bljesak.info
Kopirati

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljanina tereteći ih da su u sastavu zločinačke organizacije iz Nizozemske u Hrvatsku krijumčarili ecstasy, a iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku deset pušaka, optičku opreme za oružje i više od 37 kilograma plastičnog eksploziva.

Uskokova istraga protiv dvojca u dobi od 47 i 41 godine otvorena je nakon prijave policijske uprave brodsko-posavske, nakon čega im je određen istražni zatvor.

Starijeg okrivljenika terete da je s jednim nizozemskim državljaninom od kraja 2017. do 18. rujna u zajedničko djelovanje radi krijumčarenja droge i oružja povezao drugookrivljenog 41-godišnjaka, ali i više osoba s područja Hrvatske, Nizozemske i Bosne i Hercegovine, javlja Hina.

Zločinački plan

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zločinački plan im je bila nabava, krijumčarenje i daljnja prodaja unaprijed dogovorenim kupcima velikih količina ecstasya i kokaina s područja Nizozemske u Hrvatsku te krijumčarenje i prodaja velikih količina oružja iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe.

Prema tom planu, 47-godišnji okrivljenik i nizozemski državljanin su s osobama iz Nizozemske dogovorili kontinuiranu nabavu kokaina i ecstasya te su potom organizirali krijumčarenje droge u Hrvatsku gdje su za njezinu daljnju prodaju angažirali drugookrivljenika.

Tako je prvookrivljeni u ožujku od nizozemskog državljanina na području Slovenije preuzeo točno neutvrđenu količinu kokaina te 17. rujna najmanje 4,41 kilogram MDMA nakon čega je, sukladno dogovoru, drogu predao drugookrivljenom radi daljnje prodaje.

Osim toga, 47-godišnjak i nizozemski državljanin su s nepoznatim osobama dogovorili kontinuiranu prodaju različitog oružja u zemljama zapadne Europe, nakon čega je 47-godišnjak u najmanje dva navrata s osobama iz Bosne i Hercegovine dogovorio nabavu velikih količina različitog vatrenog oružja i pripadajućih dijelova te eksplozivnih tvari.

Krijumčarenje unaprijed dogovorneim kupcima

Prvookrivljenik je potom radi krijumčarenja nabavljenog oružja, najmanje desetak različitih pušaka i više pripadajućih dijelova i njegovo dovoženje do dogovorene lokacije u Hrvatskoj angažirao više osoba.

Također je u dogovoru s nizozemskim državljaninom od nepoznatih osoba nabavio 75 paketa vojnog plastičnog eksploziva težine 37,07 kilograma koji je automobilom prevezao iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku "radi daljnjeg krijumčarenja i isporuke unaprijed dogovorenim kupcima".

Policija je oružje zaplijenila u siječnju, a eksploziv u travnju na području Slavonskog Broda i Okučana, dok je ecstasy zaplijenjen u rujnu ove godine na području Vodnjana, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Kopirati