Promjena rute

U Hrvatskoj broj ilegalnih migranata u odnosu na 2017. veći za 31%

Krajem prošle godine aktivirana je i nova ruta kretanja migranata preko BiH čemu je razlog prije svega kvalitetna zaštita granične crte između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Crne Gore.
Vijesti / Svijet | 11. 10. 2018. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lani je u nezakonitom ulasku i boravku u Hrvatskoj otkriveno 4.808 ilegalnih migranata, što je povećanje od 6,9 posto u odnosu na 2016., no u ovoj godini, do 30. rujna, to povećanje u odnosu na 2017. iznosi čak 31 posto, rečeno je u četvrtak na sjednici hrvatske vlade koja je usvojila Izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom RH za prošlu godinu. 

 Najbrojniji u ilegalnim prelascima su državljani Afganistana, kojih je u prošloj godini zatečeno 965 i čine 20 posto svih nezakonitih migranata koji su prešli hrvatsku granicu, naveo je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić. Drugi po brojnosti su državljani Kosova, a potom državljani Turske. 

 Najčešći načini nezakonitih prelazaka su pješice preko kopnene granice, izbjegavanjem granične kontrole, skrivanjem u motornim vozilima ili u teretnim vagonima vlakova. 

 "Značajnu ulogu imaju i krijumčari te je broj kaznenih djela nezakonitog prebacivanja preko državne granice povećan čak za 57 posto", istaknuo je Katić, prenosi Hina.  

 Krajem prošle godine aktivirana je i nova ruta kretanja migranata preko BiH čemu je razlog, rekao je, prije svega kvalitetna zaštita granične crte između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Crne Gore. 

  "Hrvatska promptno reagira na sve ove promjene koje se događaju i jača svoje administrativne i tehničke kapacitete u nadzoru državne granice, odnosno vanjske granice EU i kvalitetno surađuje sa susjednim zemljama u razmjeni podataka", naglasio je Katić.

Kopirati
Drag cursor here to close