Brojke

U Hrvatskoj 27 novozaraženih, jedna osoba umrla

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno 801 izliječenih osoba.
Vijesti / Svijet | 21. 04. 2020. u 18:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 27 novozaraženih koronavirusom, ukupno ih je do sada 1908, a umrla je jedna starija pacijentica u KB-u Dubrava, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 27 novih dijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1908 bolesnika", rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ.

Od jučer je umrla jedna bolesnica u KB-u Dubrava, 1932. godište, sa značajnim kroničnim bolestima, dodao je.

Sveukupno je u Hrvatskoj do sada umrlo 48 osoba, navodi Hina.

Prosječna dob oboljelih je 50,68 godina, a s obzirom na spol 52,8 posto je ženskih i 47,2 posto zaraženih muških osoba. Hospitaliziranih je 317, sedam manje u odnosu na jučer, a na respiratoru je 18 bolesnika.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno 801 izliječenih osoba.

Beroš je rekao da se hrvatski zdravstveni sustav polako vraća u normalu. Kada završi epidemija uhvatit će se u koštac s listama čekanja te će voditi računa da se zaostaci, uključujući dijagnostičke pretrage, nadoknade.

Za upravljanje listama čekanja na raspolaganju mu je nekoliko novih alata, poput centralnog upravljačkog sustava. On će pomoći da se točno zna koliko se u zdravstvenoj ustanovi obavlja pregleda u određenom vremenskom intervalu i na koliko aparata.

"Moći ćemo komparirati izvršenost između pojedinih zdravstvenih ustanova, a razmišljat će se i o produženju radnog vremena u onim ustanovama koje imaju infrastrukturne i ljudske potencijale za to", rekao je Beroš.

Izlazna strategija

Načelnik stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da bi izlazna strategija popuštanja epidemioloških mjera trebala biti dovršena do kraja tjedna.

''Vlada će izaći s jednom cjelovitom strategijom prioriteta s fazama, nakon čega ćemo dogovoriti sve sa strukom. Važno nam je da u popuštanju mjera sve bude dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, a da se s druge strane napravi određena procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku'', rekao je Božinović komentirajući zahtjeve biskupa za ukidanjem zabrane vjerskih okupljanja.

Upitan za popuštanje mjera za prelazak granice sa susjednim zemljama, Božinović je ponovio da je produžena odluka o zabrani prelaska granica koja je usklađena na razini Europske unije.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, govoreći o otvaranju škola, ponovio je da će sve daljnje odluke donositi Vlada u dogovoru sa stožerom.

Dodao je i da online školovanje dobro funkcionira i da nema zapreka da se akademska godina završi online.

Istaknuo je kako je linija broja novooboljelih na dnevnoj razini u Hrvatskoj - lagano u padu, no prati se i niz drugih parametara kako bi se donijele odluke o eventualnom popuštanju epidemioloških mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close