Humanitarna katasrofa

Idlib: U dva dana više od 30.000 raseljenih, Turska se ograđuje od novih migranata

U posljednja dva dana je više od 30.000 osoba raseljeno u Idlibu
Vijesti / Svijet | 10. 09. 2018. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 30.000 osoba raseljeno je unutar pobunjeničke sjeverozapadne regije u Siriji nakon bombardiranja vladinih snaga i njihovih saveznika, a koja su počela prošli tjedan, priopćile su Ujedinjene nacije u ponedjeljak.

''Od 9. rujna je 30.542-oje ljudi raseljeno iz sjeverozapada zemlje, krećući se na različita područja Idliba'', rekao je glasnogovornik UN-a za koordinaciju humanitarnim pitanjima David Swanson.

Dodao je da je 47 posto raseljenih otišlo u kampove, 29 posto boravi s obiteljima, 14 posto se smjestilo u neformalnim kampovima, dok je deset posto njih u iznajmljenom smještaju, prenosi Reuters.

Ofanziva širih razmjera

Sirijske vladine snage, potpomognute saveznicima Rusijom i Iranom, pripremaju ofanzivu širih razmjera na Idlib, posljednje veliko uporište pobunjenika u toj zemlji.

U novim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i ruske avijacije na području Idliba i Hame ranjeno je najmanje 17 osoba.


Borbeni avioni Assadovih snaga i ruske vojske od jutros bombardiraju područja Habita, Jarjanaza, Hisa i Temenije, južno od Idliba. U napadima sudjeluju i helikopteri Assadovih snaga. Napadima je obuhvaćeno i područje Latamne, nedaleko od Hame. Među ranjenima je i dvoje djece u zračnom napadu na školu u Jarjanazu, prenosi Fena.

Turska se ograđuje

Ministar unutrnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu upozorio je danas da Turska neće biti odgovorna za migrantski val do kojeg bi došlo u slučaju novih napada u sirijskoj regiji Idlib.

Tijekom službene posjete pograničnom distriktu Yayladagi u provinciji Hatay, Soylu je kazao kako postoji velika kontradiktornost u riječima i djelima takozvanih velikih sila kada je u pitanju sirijska kriza.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada najavile su skoru vojnu ofanzivu s ciljem zauzimanja Idliba, sjeverozapadne sirijske provincije koja je najveća enklava i uporište sirijske opozicije.

Izbjeglice se vraćaju

Ujedinjeni narodi su ranije ovaj tjedan upozorili da bi takva ofanziva izazvala najveću humanitarnu katastrofu u 21. stoljeću.

"U protekle dvije godine iz Turske se u Siriju vratilo 255.300 izbjeglica. To pokazuje da su sirijske izbjeglice voljne vratiti se svojim kućama ako im se omogući sigurnost. U regiju Štita Eufrata u koju je Turska donijela mir vratilo se 160.000 izbjeglica", kazao je Soylu, prenosi TRT.

Soylu je danas također kazao kako je 2015. godine iz Turske u Grčku dnevno prelazilo u prosjeku 6.800 neregularnih migranata te je dodao da je efikasnim radom turskih snaga sigurnosti taj broj reduciran na 79.

Kopirati
Drag cursor here to close