Širenje zaraze

U Dubrovniku drugi slučaj zaraze koronavirusom

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić izjavio je na konferenciji za novinare kako su kontakti tog novozaraženog u krugu obitelji, jer su odmah nakon prelaska granice bili u samoizolaciji.
Vijesti / Svijet | 20. 03. 2020. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Dubrovnik

U Dubrovniku je u petak potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom u županiji, a riječ je o 65-godišnjem Dubrovčaninu koji se u srijedu s obitelji vratio sa skijanja u Bugarskoj, odmah je otišao u samoizolaciju, a sada je izoliran u bolnici i dobrog je zdravstvenog stanja.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić izjavio je na konferenciji za novinare kako su kontakti tog novozaraženog u krugu obitelji, jer su odmah nakon prelaska granice bili u samoizolaciji.

"U ovoj fazi epidemije ključno je shvatiti da je svaki pojedinac bitan, jer ako pojedinac može spriječiti širenje bolesti puno lakše ćemo se nositi s epidemijom. Svako kršenje mjera povećava opasnost od širenja bolesti“, poručio je Lakić.

Vrlo je moguće da je zaraza krenula iz Zračne luke

Za slučaj prve zaražene osobe u županiji, odnosno spremačice u Zračnoj luci Dubrovnik, kazao je kako ne može sa sigurnošću reći je li zaraza krenula iz Zračne luke koja je od četvrtka zatvorena za sav civilni zračni promet, ali da je to "vjerojatno", odnosno "vrlo moguće".

"Obradili smo sve njene bliske kontakte u Zračnoj luci i sa zdravstvenom službom - dvije liječnice i nekoliko medicinskih sestara. Svi su oni obaviješteni, dio ih je i testiran i oni su u samoizolaciji. Ako iskažu simptome testirat će se, ali zasad nemamo takvih najava“, naglasio je Lakić.

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo izjavio je kako su iz dubrovačke bolnice od početka pandemije ukupno upućena 42 uzorka od kojih su dva pozitivna, kod spomenutog 65-godišnjaka i spremačice.

"Testirana su i 32 zaposlenika bolnice, dosad je 18 nalaza negativno, a još 14 čekamo. U samoizolaciji u županiji je 311 osoba, kao i dva zaposlenika Zračne luke Dubrovnik“, rekao je Cebal i dodao kako je zaprimljeno 30 prijava o kršenju mjere samoizolacije, a potvrđene su tri.

Situacija u bolnici pod nadzorom

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je situacija u bolnici pod nadzorom, a pacijenti s koronavirusom su dobrog općeg stanja i u izolaciji.

"Pri pojavi prvog potvrđenog reorganizirali smo odjele, pa je prizemlje bolnice potpuno blokirano. Od sutra u postojećem objektu pred bolnicom ćemo raditi probir pacijenata s respiratornim efektima. Danas još očekujemo slanje desetak uzoraka, od čega je dvoje pacijenata trenutno u obradi. Još sedam zaposlenika Zračne luke će proći probir (test)“, izjavio je Bekić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ocijenio je kako je epidemiološka situacija u županiji dobra, a građani i gospodarstvenici se odgovorno odnose prema naloženim mjerama.

"Imali smo jako malo iznimki od ponašanja. Bitno je sačuvati svaki život naših sugrađana. Pozivam sve na odgovorno ponašanje, strogo poštivanje mjera i samoizolacije. Uvjereni smo da krizu možemo prevladati samo odgovornošću i pridržavanjem uputa struke. Krizu ćemo pobijediti, a želimo da bude što manje šteta i žrtava ili niti jedna“, rekao je Dobroslavić.

Kopirati
Drag cursor here to close