1 od 5 milijuna

U Beogradu nastavljeni prosvjedi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića

Prosvjedi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića pod sloganom "1 od 5 milijuna" održani su u subotu u još nekoliko srbijanskih gradova.
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2019. u 08:15 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je u subotu navečer održan 11. prosvjedni mimohod protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića, a prosvjednicima je ponuđen na potpis dokument sporazum s narodom, koji je oporba udružena u Savez za Srbiju (SZS) usvojila prošlog tjedna.

Tekst sporazuma građani su potpisivali u dva primjerka i jedan ubacivali u kutije, a drugi zadržali kako bi "ubuduće uvijek mogli kontrolirati" što im je sve obećano, javila je Hina.

Kutije su postavljene ispred Filozofskog fakulteta, gdje prosvjed počinje, te kod Narodne skupštine Srbije gdje je mimohod završen, a dokument je građanima, uz aktiviste oporbenih stranaka dijelio i jedan od osnivača i vođa oporbenog Saveza za Srbiju i nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, te predsjednik Narodne stranke i nekadašnji predsjedajući Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić, predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i vođa konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović.

Foto: Anadolija / Prosvjed 1 od 5 milijuna u Beogradu

Sudionicima prosvjeda u Beogradu prije početka prosvjednog mimohoda obratio se Božo Prelević, odvjetnik i nekadašnji koministar policije u prelaznoj vladi poslije svrgavanja Slobodana Miloševića, poručivši da je Srbija nekadašnjim Sretenjskim ustavom iz 19. stoljeća imala podjelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, a da građani zadnjih četvrt stoljeća to pokušavaju izboriti u današnjoj Srbiji.

Prelević je rekao da se od aktualne vlasti traži da "poštuje vlastiti ustav, zakone i konvencije" i da građani neće oprostiti srozavanje i urušavanje institucija.

"Gospodine Vučiću, mi nemamo ništa protiv vas. Hoćemo da se vi i vama slični nikad više ne ponove", naglasio je Prelević i ocijenio da je jedna od najvećih pogreški prethodne vlasti što nije provela lustraciju.

Foto: Anadolija / Prosvjed 1 od 5 milijuna u Beogradu

Sudionici prosvjeda su na zgradu u kojoj je ured predsjednika Vučića lijepili trake na kojima piše "Jedan od pet milijuna" i "Počelo je", a ispred Narodne skupštine sačekale su ih kutije u koje su ubacivali potpisani primjerak Sporazuma s narodom.

Prosvjednici su nosili zastave Srbije i Europske unije, kao i transparente kojima su upozorili na loš položaj umirovljenika i tranzicijsku pljačku državnih poduzeća.

Prosvjedi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića pod sloganom "1 od 5 milijuna" održani su u subotu u još nekoliko srbijanskih gradova.

Kopirati
Drag cursor here to close