Međunarodni banditizam

Tvrdnje Rusije: Američka vojska u Siriji štiti krijumčare nafte

Rusko ministarstvo dodaje da američki vojnici i privatne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare naftom koji zarađuju više od 30 milijuna dolara mjesečno.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2019. u 15:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane u subotu je napalo američke planove da održi i osnaži američko vojno prisustvo u Siriji kao "međunarodni državni banditizam" motiviran željom da se zaštite krijumčari naftom, a ne istinskim sigurnosnim brigama.

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u petak da će Washington poslati oklopna vozila i vojnike da štite naftna polja kako ne bi pala u ruke militanata Islamske države.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik Donald Trump u ovom mjesecu povukao oko 1.000 američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, u potezu koji je nagnao Tursku da pokrene prekograničnu ofanzivu protiv kurdske milicije YPG, bivše američke saveznice u borbi protiv Islamske države.

Trumpova odluka naišla je na ljutite reakcije iz Kongresa, uključujući i one ključnih republikanskih političara koji povlačenje smatraju izdajom Kurda i potezom koji bi omogućio jačanje Islamske države.

Rusko ministarstvo obrane navodi u priopćenju da Washington nema mandat po međunarodnom ili američkom pravu da pojača svoje vojne prisustvo u Siriji i da njegov plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji.

''Stoga su trenutne akcije Washingtona - osvajanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji - jednostavno rečeno, međunarodni banditizam'', navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo dodaje da američki vojnici i privatne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare naftom koji zarađuju više od 30 milijuna dolara mjesečno.

Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pomogla mu je da preokrene trend krvavog sirijskog građanskog rata u svoju korist, dugo vremena tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close