Ubojstvo novinara

Tužiteljstvo Srbije traži 40 godina zatvora za optužene za ubojstvo Slavka Ćuruvije

Za ubojstvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2019. u 23:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Srbije za organizirani kriminal predložilo je sudu da na maksimalne kazne zatvora po 40 godina osudi četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne sigurnosti  optuženih za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Za ubojstvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bjekstva sudi u odsutnosti, piše Srna.

Zamjenik tužitelja Milenko Mandić u završnoj riječi naveo je da su okrivljeni postupali kao organizirani kriminalna grupa i da su svjesno pristali da budu dio plana da se ubije novinar i to zbog toga što je bio prijetnja tadašnjoj vlasti, prenijeli su beogradski mediji.

Punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije, advokat Slobodan Ružić, iznoseći danas svoju završnu riječ iznio je tvrdnju da iza ubojstva novinara stoji bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, odnosno da je on bio nalogodavac, a poticatelj ili pomagač je bila njegova supruga.

Kada svoje završne riječi daju i optuženi, sud će zakazati objavljivanje prvostupanjske presude.

Tijekom višegodišnjeg dokaznog postupka u ovom procesu ispitano je više od 100 svjedoka.

Nekadašnji zapovjesnik Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek ključni je svjedok u ovom postupku jer je nakon njegovog svjedočenja u Tužiteljstvu za organizirani kriminal, u siječnju 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhićeni Radonjić i Romić.

Ulemek, koji već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića, nije želio da svjedoči pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju i sigurnost svoje obitelji.

Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od  srpnja 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjića i Markovića Tužilaštvo tereti za poticanje na teško ubojstvo, a Romića i Kuraka za teško ubojstvo u suizvršenju.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. travnja 1999. godine ubio Kurak, a sudionik mu je bio Romić koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nositelja političke vlasti, mogućnosti da utječe na javno mnijenje i djelovanje opozicijskih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu u Beograd, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".

Sutra se očekuje da iznošenje završne riječi branitelja optuženih.

Kopirati
Drag cursor here to close