Žalba na presudu

Tužitelji traže da Mladić bude optužen za genocid u još pet općina

Tužitelji traže da apelacijsko vijeće Mladića proglasi krivim i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2018. u 07:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo međunarodnog suda u Haagu zatražilo je danas, u najavi žalbe na prvostupanjsku presudu generalu Ratku Mladiću, da Mladić bude osuđen i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u još pet općina u BiH.

Haški tribunal je bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Mladića (76), 22. studenog prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Bošnjaka širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet općina.

U podnesenoj najavi žalbe na taj dio presude, tužitelji traže da apelacijsko vijeće Mladića proglasi krivim i za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Haški tribunal je prvostupanjskom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali "genocidnu namjeru" da Bošnjake i Hrvate u tim općinama unište kao etničku grupu.

Iako je "veliki broj Bošnjaka i Hrvata ubijen, ili su im nanesene teške ozlijede", vijeće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili "značajan dio" tih etničkih grupa u općinama, te da, stoga, nije ispunjen taj uslov za kazneno djelo genocida.

Presudom je, također, utvrđeno da Mladić i drugi sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Bošnjake i Hrvate u pet općina.

Mladić je, stoga, bio oslobođen krivnje.

Tužiteljstvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostupanjske presude pogrešan i traži da apelacijsko vijeće utvrdi da su na meti Mladićevih snaga bio "značajan dio" bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Također, tužitelji žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostupanjke presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u pet općina.

Najavu žalbe na prvostupanjsku presudu, u četvrtak je podnijela i obrana Mladića, koja traži da zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka sudija ta presuda bude poništena, a Mladić oslobođen.

Alternativno, obrana traži da Mladiću bude ponovo suđeno.

Kopirati
Drag cursor here to close