Rasne napetosti

Tužitelji oslobodili policajca koji je pucao na Afroamerikanca Jacoba Blakea

Službenici su rekli da je u Blakeovom automobilu bio nož, a Graveley je kazao da je Sheskey imao pravo na samoobranu.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki tužitelji odbacili su optužbe protiv bijelog policajca u pucnjavi na Afroamerikanca Jacoba Blakea u gradu Kenoshi, Wisconsin, incidentu koji je u kolovozu izazvao smrtonosne ulične demonstracije i rasplamsao rasne napetosti u SAD-u.

Odluka okružnog državnog tužitelja Kenoshe Michaela Graveleyja da policajca Rustena Sheskeyja ne tereti za bilo koji zločin mogla bi potaknuti još demonstracija, koje su posljednjih godina često izbijale u SAD-u nakon što bi policija bila oslobođena od prestupa u pucnjavama na Afroamerikance, prenosi Hina.

Tijekom policijske intervencije, koja je zabilježena videosnimkom na mobitelu, Sheskey je iz blizine u Blakeova leđa pucao sedam puta dok je Blake otvarao vrata automobila, pogađajući ga četiri puta i paralizirajući ga od pojasa prema dolje.

Službenici su rekli da je u Blakeovom automobilu bio nož, a Graveley je kazao da je Sheskey imao pravo na samoobranu.

Blakeov odvjetnik Ben Crump rekao je da je Blake pokušavao prekinuti sukob dviju žena kada je ustrijeljen pred trojicom njegovih sinova, starosti tri, pet i osam godina.

U jeku protesta koji su uslijedili, tinejdžer Kyle Rittenhouse otvorio je vatru iz puške, ubivši dvojicu muškaraca i ranivši još jednog.

Rittenhouse, koji danas ima 18 godina, optužen je za nepromišljeno ubojstvo prvog stupnja i još pet kaznenih djela.

Ranije se Rittenhouse izjasnio da nije kriv po svim točkama optužnice preko videoveze na Okružnom sudu Kenoshe.

Kopirati
Drag cursor here to close