Tvrde pojedini dužnosnici

Tusk razmatra ''fleksibilno'' produženje Brexita do godinu dana

Britanija će morati sudjelovati u izborima za Europski parlament u svibnju, kazao je dužnosnik.
Vijesti / Svijet | 05. 04. 2019. u 09:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk vjerojatno će ponuditi Britaniji fleksibilno produženje datuma odlaska te zemlje iz EU do godinu dana, s mogućnošću da i ranije napusti blok, priopćio je visoki dužnosnik  EU. 

Dužnosnik  je kazao da će ta opcija biti predočena britanskoj premijerki Theresi May na samitu o Brexitu 10. travnja u Bruxellesu.

Ukoliko je May prihvati, Britanija će morati sudjelovati u izborima za Europski parlament u svibnju, kazao je dužnosnik. 

''Jedini razumni put odlaska bilo bi dugo, ali fleksibilno produženje. Nazvao bih to flekstenzijom'', kazao je dužnosnik.  

''Mogli bismo pružiti Ujedinjenom Kraljevstvu jednogodišnje produženje, koje bi automatski bilo poništeno kada sporazum prihvati ili ratifcira Donji dom'', kazao je dužnosnik. 

Čak i u slučaju da to ne bude moguće, dodao je, Ujedinjeno Kraljevstvo još bi imalo dovoljno vrmena da promisli o svojoj strategiji Brexita. 

-Kratko produženje je moguće, dugo je neophodno. Izgleda da bi to bio dobar scenarij za obje strane, jer pruža Britaniji neophodnu fleksibilnost kako bi izbjegla potrebu da se njen parlament sastaje svakih nekoliko sedmica radi novih produženja Brexita - kazao je on, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close