Trump

Turski napad je loša zamisao

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici u srijedu su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije koju podupiru zapadne zemlje, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump koji je u nedjelju objavio da povlači svoje vojnike sa sjeveroistoka Sirije, ocijenio je u srijedu da je turska ofenziva na kurdsku miliciju na tom području "loša zamisao".

"Jutros je Turska, članica NATO-a, napala Siriju. SAD ne podupire taj napad i jasno je rekao Turskoj da je ta operacija loša zamisao", rekao je Trump dodajući da nijedan američki vojnik nije u toj zoni.

Naime, tursko zrakoplovstvo i topništvo bombardirali su predvečer položaje Postrojba za narodnu zaštitu (YPG) u Ras al-Ainu i u Tal Abyadu, na sjeveroistoku Sirije, pišu turska glasila i nevladina organizacija. Vijest o početku ofenzive objavio je turski predsjednik Recept Tayyip Erdogan, više no ikad odlučan da s turske granice udalji miliciju koju Ankara smatra "terorističkom" zbog njezinih veza s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

"Turska se obvezala da će štititi civile i vjerske manjine, pa tako i kršćane te da će učiniti sve kako ne bi bilo humanitarne krize. Pazit ćemo da ispune svoje obveze", istaknuo je američki predsjednik u kratkom priopćenju.

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici u srijedu su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije koju podupiru zapadne zemlje, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Ranije u srijedu turski borbeni zrakoplovi i topništvo tukli su mete kurdske YPG zračnim udarima i topničkim bombardiranjem u prekograničnoj vojnoj operaciji nekoliko dana nakon što su se američki vojnici povukli iz tog područja.

Video: War in northern Syria breaks out as Turkey attacks Kurdish sites | ABC News


Glasnogovornik skupine sirijskih pobunjenika koji sudjeluju u ofenzivi rekao je za agenciju France Presse da je kopnena ofenziva počela u srijedu navečer u smjeru Tal Abyada koji kontrolira milicija Postrojbe za narodnu zaštitu (YPG) na sjeveroistoku Sirije.

Najmanje 15 ljudi, među kojima 8 civila, ubijeno je u srijedu u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Dvije žrtve su izgubile život u topničkoj paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je nešto ranije bio objavio podatak o 11 ubijenih. Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofenzivi, objavila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close