Ništa od priznanja?

Turske vlasti kažu da je tijelo nestalog novinara izrezano na komade, Trump brani saudijskog princa

Trump je poslao državnog tajnika Mikea Pompea u Rijad kako bi razgovarao o nestanku Khashoggija s vođama Saudijske Arabije
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2018. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Saudijski konzulat u Turskoj

Tijelo nestalog novinara, Jamala Khashoggija, izrezano je na komade nakon što je ubijen, javlja CNN pozivajući se na neimenovanog turskog dužnosnika. Podsjetimo, novinar Jamal Khashoggi nestao je prije dva tjedna, a sada se smatra da je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Jučer je da je novinar ubijen izvijestio CNN, pozivajući se na informacije turske policije koja je devet sati pretraživala konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. O tome da je njegovo tijelo nakon smrti izrezano na komade prvi je pisao New York Times, a CNN se poziva na izjavu turskog dužnosnika koji im je isto potvrdio nakon opširne pretrage konzulata.

Agencija AP danas je, pozivajući se na visoke dužnosnike iz Turske, objavila kako vlasti imaju dokaze da je novinar, koji je među ostalim pisao i za Washington Post, ubijen u konzulatu. Saudijski princ prijestolonasljednik složio se da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, objavile su Sjedinjene Države nakon objava medija da će Rijad priznati da je on ubijen tijekom ispitivanja.

Generalni konzul Saudijske Arabije otišao iz Turske

Ranije u utorak, turski predsjednik Erdogan izjavio je kako turski istražitelji pretražuju konzulat te kako posebno istražuju toksičan i prebojani materijal u konzulatu.

"Nadam se da ćemo čim prije doći do zaključka koji će nam omogućiti da oformimo stav i mišljenje o ovoj temi jer istraga trenutno ide u nekoliko smjerova,. Istražujemo stvari poput toksičnog materijala ili materijala koji su skriveni tako što su prebojani", rekao je Erdogan novinarima.

Turski dužnosnici su izjavili kako je Khashoggi ubijen u konzulatu 2. listopada nakon što je u konzulat došao po papire koji bi mu omogućili da sklopi brak sa svojom zaručnicom koja je Turkinja, piše CNN, a prenosi Index.

Osim toga, dodaju i kako Anadolu agencija javlja da je generalni konzul Saudijske Arabije u Istanbulu, Mohammed Otaibi, napustio Tursku.

Istraga turskih vlasti

Tijekom ponedjeljka navečer turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu kazao je na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat danas kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i vozila.

Cavusoglu je rekao i da očekuje Pompea u Turskoj nakon Saudijske Arabije te da će on imati više informacija.

Foto: EPA / 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da mu je saudijski princ prijestolonasljednik kazao kako nije znao što se događalo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je nestali novinar Jamal Khashoggi zadnji put viđen.

"Upravo sam razgovarao s princem prijestolonasljednikom Saudijske Arabije koji u cijelosti odbija bilo kakve spoznaje o onome što se događalo u konzulatu u Turskoj", napisao je Trump na Twitteru, misleći na Mohammeda bin Salmana.

Trump poslao Pompea u Rijad

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar Bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski dužnosnici sumnjaju da je tamo ubijen i da mu je tijelo uklonjeno, što Saudijci odbacuju.



Trump je poslao državnog tajnika Mikea Pompea u Rijad kako bi razgovarao o nestanku Khashoggija s vođama Saudijske Arabije, koja je desetljećima američki saveznik protiv Irana, piše Hina.

Trump je na Twitteru napisao da je princ bio s Pompeom tijekom telefonskog razgovora s predsjednikom te rekao kako je "već pokrenuo, uz namjeru brzog proširenja, punu i cjelovitu istragu te stvari. Odgovori će početi pristizati ubrzo".

Ništa od priznanja?

Američki su mediji u ponedjeljak objavljivali da će Saudijska Arabija priznati kako je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja.

Turske vlasti kazale su prethodno da imaju audiosnimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Slučaj Jamala Khashoggija predstavlja dilemu za Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i druge zapadne zemlje. Saudijska Arabija je vodeći izvoznik nafte, troši velike svote na kupovinu zapadnjačkog oružja te je glavni saveznik sunitskih muslimana.

Kopirati
Drag cursor here to close