Pomoć

Turska zaoštrava odnose s Rusijom i okreće se Americi

Tursko ministarstvo obrane priopćilo je da su u operaciji "Proljetni štit" oborili vojni avion sirijskog režima.
Vijesti / Svijet | 03. 03. 2020. u 18:25

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tursko ministarstvo obrane priopćilo je da su u operaciji "Proljetni štit" oborili vojni avion sirijskog režima. Turske snage su neprijateljsku letjelicu oborili djelovanjem zrakoplova F-16.

"U okviru operacije Proljetni štit koja se odvija po planu oboren je borbeni avion L-39 koji je pripadao režimu", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane Turske.

Turske snage navode kako je ova operacija odgovor na napad kojeg su Assadove snage 27. veljače izvele na položaje turske vojske u toj regiji.

U drugoj vijesti turske državne novinske agencije Anadolija navodi se kako američki dužnosnici podržavaju Tursku na vojnom i diplomatskom planu, kao i u oblasti humanitarne pomoći i da im žele pružiti podršku u municiji, te kako se razmatra zahtjev Turske za protuzračnim sustavom obrane Patriot.

Specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey i američki veleposlanik u Ankari David Satterfield obišli su danas izbjegličke kampove u turskom gradu Hatayu u kojima borave izbjeglice iz Sirije koje su primorane da napuste zemlje zbog napada Assadovog režima.

Jeffrey je, odgovarajući na pitanja novinara o tome kako SAD može pružiti podršku Turskoj u okviru NATO-a, poručio:

"Turska je zemlja članica NATO-a čija vojska u značajnoj mjeri koristi našu opremu. Nastojimo da ta oprema bude spremna kad god im zatreba", rekao je Jeffrey.

Dodao je kako s Turskom dijele informacije i da podržavaju tu zemlju na diplomatskom planu.

Jeffrey je također kazao kako Turska ima neke zahtjeve od NATO-a, te je u kontekstu tih zahtjeva izrazio podršku na različitim nivoima unutar NATO-a. 

Na pitanje, "Šta NATO može učiniti kako bi zaustavio Rusiju?", Jeffrey je rekao da se može postići određeni nivo vojne ravnoteže kako bi se moglo vratiti dijalogu.

"Naša stalna podrška Turskoj na vojnom planu, naš vojni prodajni program, diplomacija i podrška u okviru NATO-a, to su teme koje razmatramo. Želimo dati municiju. Humanitarna pomoć je tema koju turska strana često naglašava", rekao je Satterfield, te dodao:

"U bliskim smo kontaktima s Turskom. Pratimo kakav će položaj zauzeti predsjednik Erdogan prilikom odlaska u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Putinom. Trenutno smo usredotočeni na teme paketa pomoći i diplomatska podrška Turskoj, uključujući i temu Rusije. Jučer sam razgovarao s jednim visokim ruskim dužnosnikom i prenio sam mu da Turska želi pravi prekid vatre, a ne lažni."

Sirijska vlada ima puno povjerenje u Rusiju

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je u utorak da sirijska vlada ima puno povjerenje u Rusiju u predstojećim razgovorima s Turskom o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

''Rusi surađuju sa sirijskom vladom u okviru međunarodnog prava'', izjavio je Mekdad na marginama ceremonije otvaranja veleposlanstva istočne libijske vlade halife Haftara u Damasku.

Njegovi komentari su uslijedili dok bi se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin trebali sastati 5. ožujka kako bi raspravljali o situaciji u sirijskoj sjeverozapadnoj pokrajini Idlib u kojoj su pojačane napetosti.

Očekuje se da na sastanku bude raspravljano o prekidu vatre u Idlibu.

''Imamo potpuno i nepoljuljano povjerenje u naše ruske prijatelje'', kazao je Mekdad.

Istaknuo je da će sirijska vlada nastaviti da se bori protiv ''terorističkih grupa'' dok ne preuzme kontrolu nad svim regijama u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close