Dužnosnik State Departmenta

Turska se ''treba riješiti'' S-400

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO-ovim sustavima i da predstavlja prijetnju američkim ''nevidljivim'' borbenim zrakoplovima F-35.
Vijesti / Svijet | 21. 11. 2019. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska se ''treba riješiti'' ruskog raketnog sustava S-400 koji je nabavila, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik State Departmenta, kako bi riješila nesuglasice s Washingtonom, koji tvdi da nabavka ruskog sustava predstavlja prijetnju vojnim kapacitetima NATO-a.

''Postoji prostor za Tursku da se vrati za stol. Oni znaju da bi to trebali ili uništiti ili vratiti ili se na neki način riješiti S-400 kako bi se vratili za stol'', izjavio je dužnosnik na brifingu za novinare.

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO-ovim sustavima i da predstavlja prijetnju američkim ''nevidljivim'' borbenim zrakoplovima F-35.

U odgovoru na tursku nabavku, Sjedinjene Američke Države suspendirale su Tursku iz programa F-35 i upozorile su mogućim sankcijama zbog sporazuma s Moskvom, iako ih još nisu uvele.

Prošlog su se tjedna turski predsjednik Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump sastali u Bijeloj kući kako bi raspravljali o brojnim razlikama između dvije strane, od nabavke S-400 do politike prema Siriji. Tijekom razgovora Trump je zatražio od Erdogana da odustane od sustava S-400 i da umjesto njega nabavi američki raketni sustav Patriot, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close