London

Turska odustala od blokade NATO-a

"Nitko nije tražio ništa od nas. Svi smo zahvalni predsjedniku Erdoganu na njegovoj solidarnosti", rekao je predsjednik Litvanije, Gitanas Nauseda novinarima u Londonu.
Vijesti / Svijet | 04. 12. 2019. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je Turska odustala od blokade plana za jačanje obrane baltičkih zemalja i Poljske protiv Rusije, prenosi Reuters.

Stoltenberg je medijima rekao nakon samita lidera članica Sjevernoatlantskog saveza da nisu razgovarali o kurdskim snagama, Jedinici narodne obrane (YPG), koje Turska smatra teroristima te su ranije zahtjevali i od članica NATO-a da ih označe kao takvim, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Uoči samita koji se povodom 70. godina Alijanse održava u Londonu, Ankara je odbijala da podrži plan članica za obranu balktičkih zemalja i Poljske sve dok ne dobije više potpore u svojoj borbi protiv YPG, uključujući priznanje i drugih država članica da se radi o terorističkoj grupi.

Predsjednik Litvanije priopćio je da Turska nije tražila ništa u zamjenu za odustajanje od blokade.

"Nitko nije tražio ništa od nas. Svi smo zahvalni predsjedniku Erdoganu na njegovoj solidarnosti", rekao je predsjednik Litvanije, Gitanas Nauseda novinarima u Londonu.

Na završnoj konferenciji za medije, Stoltenberg je također rekao da se NATO zalaže za dijalog i bolje odnose sa Rusijom, te da vjeruje da bi Kina trebala biti dio budućih razgovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

U izjavi objavljenoj nakon samita, čelnici 29 zemalja članica ponovo su potvrdili "trajnu transatlantsku vezu" između Europe i Sjeverne Amerike, kao i sporazum o međusobnoj obrani u kojem, napad na jednu članicu se smatra napadom na sve.

Lideri su također izjavili da "agresivne radnje" Rusije predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti te da sve veći utjecaj Kine predstavlja mogućnosti ali i izazove za Alijansu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close