Zataškavanje

Turska kritizirala američki Izvještaj o terorizmu

"To što nije spomenuto ime YPG, već je nazvan PKK-ovim ogrankom u Siriji, samo je pokušaj vlasti SAD-a da zataškaju svoje stavove i suradnju s tom organizacijom koji nisu u skladu sa zakonima"
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2019. u 14:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Republike Turske kritikovale su posljednji Izvještaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o terorizmu u kojem se ne spominje teroristička organizacija YPG, a vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen se ne naziva teroristom, već "klerikom u egzilu", prenosi Anadolu Agency (AA).

"To što nije spomenuto ime YPG, već je nazvan PKK-ovim ogrankom u Siriji, samo je pokušaj vlasti SAD-a da zataškaju svoje stavove i suradnju s tom organizacijom koji nisu u skladu sa zakonima", kazao je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hilmi Aksoy u komentaru na Izvještaj o terorizmu za 2018. godinu kojeg je američki State Department objavio u petak.

Aksoy je naveo da se u američkom Izvještaju ističe kako Turska nastavlja borbu protiv terorističkih organizacija, uključujući i PKK i ISIS.

"U Izvještaju se navodi i da Turska aktivno doprinosi radu međunarodnih antiterorističkih organizacija, uključujući i koaliciju za borbu protiv ISIS-a", kazao je Aksoy i dodao da je PKK na listi terorističkih organizacija u Turskoj i SAD-u i da je u prethodne tri godine odgovoran za smrt najmanje 1.200 civila, policajaca i vojnika u Turskoj.

Komentirao je i dio američkog Izvještaja o terorizmu u kojem se govori o terorističkoj organizaciji FETO.

"Lider terorističke organizacije FETO se u Izvještaju naziva klerikom u egzilu, što predstavlja ignoriranje i podržavanje gnusnog pokušaja vojnog udara kojeg je ta organizacija izvale u Turskoj 15. srpnja 2016. godine", kazao je Aksoy.

Naveo je da je to i manifestacija ustrajnosti američkih vlasti u ignoriranju činjenice da je vođa terorističke organizacije našao sigurno utočište na tlu SAD-a.

"Teroristička organizacija FETO nije prijetnja samo Turskoj, već svim zemljama u kojima djeluje“, poručio je Aksoy i pozvao na jačanje međunarodne suradnje u borbi protiv svih terorističkih organizacija.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. srpnja 2016. godine. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251 osoba, a ranjeno oko 2.200 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close