Audio i video dokazi

Turska: Imamo dokaze da su Saudijci ubili Kashoggija

Posljednji izvještaji ukazuju da se napad na novinara dogodio unutar zgrade konzulata.
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2018. u 17:08 Fena
Kopirati
Foto: Twitter / Tekst iz turskih dnevnih novinara Sabah kojim su pokušali identificirati 15-članu saudijsku grupu navodno uključenu u nestanak novinara Jamala Khashoggia

Turski dužnosnici imaju audio i video dokaze koji pokazuju da je saudijski novinar Jamal Khashoggi mučen i ubijen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, doznaje BBC.

Khashoggi, kritičar saudijske vlade, nije viđen otkako je ušao u zgradu konzulata  2. listopada.

Turska obavještajna služba ima "dokumentirane dokaze" o ubojstvu,  priopćio je izvor blizak istrazi.

Saudijska Arabija negira te optužbe i tvrdi da je novinar napustio zgradu.

Nestanak Jamal Khashoggija i navodi o njegovom ubojstvu izazvali su međunarodno zgražanje i utjecali su na ulaganja u Saudijsku Arabiju. 

Posljednji izvještaji ukazuju da se napad na novinara dogodio unutar zgrade konzulata.

Turski sigurnosni izvor potvrdio je za BBC postojanje audio i video snimaka. Nejasno je je li itko osim turskih dužnosnika pregledao te snimke.

Jedan izvor koga citira Washington Post izjavio je kako se moglo čuti na snimku da ljudi udaraju Kashoggija. Dodaje da snimci pokazuju da je on ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano.

''Možete čuti njegov glas i druge glasove kako govore arapski. Možete čuti kako je ispitivan, mučen i ubijen'', kazao je izvor.

Khashoggi je bio kolumnista u Washington Postu.

Ranije je vodeći turski kolumnista Kemal Ozturk, za koga se smatra da je blizak vladi, izjavio kako postoji snimak trenutka kada je Jamal Khashoggi ubijen.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati