Proširenje teritorijalnih voda

Turska ima povod za rat sa Grčkom

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gdje se nalazi veliki broj grčkih otoka nedaleko od turske obale.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2020. u 13:01 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj smatrat će se povodom za rat'', izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

''Oni (Grci) ne smiju proširiti svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja'', rekao je on, referirajući se na more koje dijeli dvije mediteranske zemlje.

''To bi bio povod za rat, casus belli'', kazao je Cavusoglu, pozivajući se na deklaraciju turskog parlamenta iz 1995. godine, prenosi Al Jazeera.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gdje se nalazi veliki broj grčkih otoka nedaleko od turske obale.

Te dvije susjedne zemlje, članice NATO-a, spore se posljednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom.

Tursko upozorenje uslijedilo je nakon što je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prošli tjedan objavio da će se grčke teritorijalne vode na zapadnoj strani, koja je okrenuta prema Italiji, proširiti sa šest na 12 milja.

Mitsotakis je, također, rekao da bi Grčka mogla proširiti svoje teritorijalne vode i na drugim područjima.

''Ne tiče nas se ako proširuju svoje teritorijalno more u Jonskom moru ... ali naš stav oko Egejskog mora potpuno je jasan'', kazao je Cavusoglu.

Kopirati
Drag cursor here to close