Što je čije?

Turska i Grčka će 'razgovarati' o istočnom Sredozemlju

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim otocima u blizini turske obale.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2020. u 19:35 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska i Grčka dogovorile su se da će početi tehničke razgovore u NATO-u kako bi smanjile rizik od incidenata i nesreća u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

''Grčka i Turska cijenjeni su kao saveznici, a NATO je važna platforma za konzultacije o svim pitanjima koja utječu na našu zajedničku sigurnost'', naglasio je Stoltenberg u pisanoj izjavi i dodao:

''Ostajem u bliskoj vezi sa svim zabrinutim saveznicima kako bih pronašao rješenje za tenzije u duhu NATO-ove solidarnosti.''

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim otocima u blizini turske obale.

Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je sudjelovala i Francuska, čiji je cilj zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje. Također, Grčka je ilegalno naoružavala egejske otoke kršeći dugotrajne mirovne ugovore.

Nedavni sporazum Atene o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Turska i Turska Republika Sjeverni Cipar (TRNC) imaju prava u toj regiji.

Dijalogom o pravednoj podjeli resursa imat će sve strane, ističu turski dužnosnici.

Kopirati
Drag cursor here to close