Novi Zeland

Turističke agencije nisu poštovale upozorenje seizmologa za Bijeli otok

Mnogi posjetitelji bili su u dnevnom obilasku otoka tijekom putovanja kruzerom.
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2019. u 09:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Zeland priopćio je u utorak da se osam osoba još uvijek vode kao nestali dan nakon što je vulkan eruptirao novozelandskom Bijelom otoku (White Island) usmrtivši najmanje pet osoba.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je novinarima u Whakataneu, gradu u blizini vulkanskog otoka, da su među ubijenim Novozelanđani i turisti iz Australije, Sjedinjenih Država, Britanije, Kine i Malezije, prenosi Reuters.

Pet ljudi je poginulo, osam ih se još vodi kao nestalo, a više od 30 je ozlijeđeno u ponedjeljak u erupciji jednog od najaktivnijih vulkana na Novom Zelandu. Hospitalizirani su imali opekotine, ozljede od eksplozije i probleme s disanjem. Također mnoge su zadobili ozlijede od predmeta koji su letjeli tijekom erupcije, te zbog direktnog kontakta s kiselinom ili udisanje pepela.

Mnogi posjetitelji bili su u dnevnom obilasku otoka tijekom putovanja kruzerom.

GeoNet je sredinom studenog podigao razinu upozorenja za otok zbog povećanja vulkanske aktivnosti. No, turističke agencije nisu to poštovale.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da će vlada istražiti incident.

"Ova pitanja moraju se postaviti i na njih mora se mora odgovoriti", rekla je Ardern u parlamentu.

"Moram reći da sam vrlo iznenađen kad čujem da je bilo posjetitelja jer su seizmolozi upozorili na pojačanu vulkansku aktivnost", rekao je vulkanolog sa sveučilišta Drexel Loÿc Vanderkluysen.

Kopirati
Drag cursor here to close