Prosvjedi

Trump: Bez mene bi Hong Kong bio sravnjen za 14 minuta

Xi Jinping ima milijun vojnika na položajima izvan Hong Konga. Nisu ušli tamo samo zato što sam ja to tražio, kazao je Trump.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2019. u 21:38 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da kineska vojska nije intervenirala kako bi spriječila prodemokratske prosvjede u Hong Kongu samo zato što je on to tražio od kineskog predsjednika Xija Jinpinga, javlja Anadolu Agency (AA).

''Bez mene bi Hong Kong bio sravnjen za 14 minuta. Xi Jinping ima milijun vojnika na položajima izvan Hong Konga. Nisu ušli tamo samo zato što sam ja to tražio'', kazao je Trump.

Naglasio je također kako će njegova zemlja i dalje podržavati Hong Kong.

"Moramo podržati Hong Kong, ali ja također podržavam i predsjednika Xija", rekao je predsjednik SAD-a.

Trump je ovo izjavio nakon što je američki Kongres donio rezoluciju u kojoj se izražava potpora "ljudskim pravima i demokratiji" u Hong Kongu.

Hong Kong je već mjesecima poprište antivladinih prosvjeda. Prosvjedi su počeli u lipnju zbog, sada već odbačenog, plana za omogućavanje ekstradicije kontinentalnoj Kini, ali od tada su prerasli u pokret koji traži direktne izbore za čelnike Hong Konga, kao što je gradu obećano kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine.

Prema zvaničnim podacima, tijekom prosvjeda koji traju od lipnja privedeno je oko 5.000 demonstranata.

Kopirati
Drag cursor here to close