Mogućnost novog

Tsunami u Indoneziji izazvan erupcijom vulkana

Tsunami koji je u subotu pogodio otoke Sumatru i Javu u Indoneziji izazvan je erupcijom vulkana Anak Krakatau, potvrdili su zvaničnici i stručnjaci iz Centra za prirodne katastrofe u Indoneziji.
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2018. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tsunami koji je u subotu pogodio otoke Sumatru i Javu u Indoneziji izazvan je erupcijom vulkana Anak Krakatau, potvrdili su dužnosnici i stručnjaci iz Centra za prirodne katastrofe u Indoneziji.

Naglasili su da je potrebno što prije razviti novi sustav kojim bi se slalo ranije upozorenje građanima od dolaska tsunamija.

Stručnjaci su istaknuli i kako do upozorenja za tsunami nije došlo zato što je tsunami izazvala vulkanska aktivnost, a ne potres, javila je Anadolija.

Stanovnici obalnih mjesta izjavili su ranije da nisu osjetili podrhtavanje tla prije razornog tsunamija, dodajući da su se valovi viši od tri metra samo najednom pojavili.

Dužnosnici u Indoneziji, koju je prije dva dana pogodio tsunami, upozorili su danas da vulkan Anak Krakatau u toj zemlji i dalje ključa. Stanovnicima okolnog područja izdano je upozorenje da bi moglo doći do novog tsunamija.

Glasnogovornik Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho izjavio je da postoji opasnost od novog tsunamija zbog neprestane erupcije vulkana.

Najmanje 373 osobe su poginule u udaru tsunamija koji je 22. prosinca pogodio obale kanala Sunda u Indoneziji. Tijekom katastrofe je ozlijeđeno 1.459 osoba, dok se još traga za 128 nestalih.

Spasilačke službe još uvijek pretražuju pogođena naselja pa se strahuje da bi bilans stradalih mogao i dodatno rasti.

U potresu jačine 7,5 stupnjeva po Richteru i popratnom tsunamiju u zaljevu Palu na otoku Sulawesi u septembru je poginulo više od 2.000 ljudi, a oko 1.500 je nestalo.

 

 

Izdano upozorenje na mogućnost novog tsunamija

Indonezijske vlasti upozorile su mještane na mogućnost novog tsunamija u priobalnim mjestima kanala Sunda u kojem je takav val prošlog vikenda usmrtio najmanje 429 osoba.

Resorne vlasti upozorile su stanovništvo da su nove aktivnosti vulkana Anak Krakatau izazvale nove valove koji bi mogli pogoditi priobalna naselja i turističke destinacije.

Stanovništvo je pozvano da se udalji od obale, a vlasti u regiji Tanjung Lesung traže da se iz ugroženih mjesta povuku i spasilačke ekipe koje tragaju za žrtvama prethodnog tsunamija.

Kopirati
Drag cursor here to close