Izbori u Americi

Trumpovo nepriznavanje poraza može dovesti do pobuna

Ruski analitičar predviđa da će se borba Trumpa i Biden u sudovima nastaviti nekoliko tjedana, uz osporavanje izbora koje će vršiti strana koja izgubi.
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2020. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbijanje predsjedničkog kandidata Republikanske stranke u SAD Donalda Trampa da prizna poraz na izborima moglo bi dovesti do masovnih pobuna i nasilja u američkim gradovima, izjavio je direktor Centra za sveobuhvatne europske i međunarodne studije Visoke škole ekonomije u Moskvi Dmitrij Suslov.

On je rekao da Trumpovo odbijanje da prizna poraz možda neće dovesti samo do sudskog postupka, te da nije poznato kako će se sve završiti, s obzirom na većinu koju republikanci imaju u Vrhovnom sudu SAD.

"Situacija bi se mogla završiti nasiljem na ulicama Amerike. Za sada se to nije dogodilo, ali, ako Joe Biden nastavi tvrditi da je pobijedio na izborima, a Trump da mu je ukradena pobjeda, moguće su masovne pobune", istaknuo je Suslov.

Ruski analitičar predviđa da će se borba Trumpa i Biden u sudovima nastaviti nekoliko tjedana, uz osporavanje izbora koje će vršiti strana koja izgubi.

Suslov pretpostavlja da bi moglo doći do ponovnog prebrojavanja glasova u nekoliko saveznih država u SAD.

Prema riječima Suslova, prebrojavanje vjerojatno neće drastično promijeniti situaciju, ali je i dalje moguće da ishod bude drugačiji, mada neznatno, javio je TASS.

Suslov napominje da za sada nema naznaka da će Trump, koji se bori za drugi uzastopni mandat na funkciji predsjednika SAD, priznati poraz.

"Trump smatra da je oko polovice svih Amerikanaca na njegovoj strani. Osim toga, priznavanje poraza nije u njegovoj prirodi", kaže Suslov, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close