Ali Khamenei

Trumpove izjave "blesave i površne"

"Od prvoga dana sam puno puta govorio: ne vjerujte Americi". rekao je. I dodao: "Ne vjerujem tim trima zemljama", Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, piše Hina.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2018. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei ocijenio je u srijedu da su komentari američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz sporazuma s Iranom o njegovu nuklearnom programu "blesavi i površni", dodajući da ne vjeruje niti europskim državama koje kažu da će se ostati u sporazumu te je doveo u pitanje budućnost sporazuma.

Khmenei je na svojoj službenoj internetskoj stranici ponovno izrazio nezadovoljstvo tim sporazumom.

"Od prvoga dana sam puno puta govorio: ne vjerujte Americi". rekao je. I dodao: "Ne vjerujem tim trima zemljama", Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, piše Hina.

Te tri zemlje potpisnice su sporazuma s Iranom i pokušavaju ga spasiti nakon što se Trump iz njega povukao. Ali Khamenei je sumnjičav u pogledu njihovih nastojanja.

"Ako ne možete dobiti definitivno jamstvo, tada nuklearni sporazum ne može i dalje vrijediti", rekao je.

Khamenei je kritizirao Trumpa, kazavši: "Čuli ste sinoć da je predsjednik Amerike izrekao neke blesave i površne komentare."

"U svojim komentarima imao je možda više od 10 laži. Zaprijetio je režimu i narodu, kazavši da će učiniti to i to. G. Trump, kažem Vam u ime iranskog naroda: Učinili ste pogrešku."

"Taj čovjek pretvorit će se u prah i njegovo tijelo postat će hrana za zmije i mrave", dodao je. "A Islamska Republika će i dalje postojati."

Khamenei je nevoljko podržao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu i često javno kritizira SAD zbog toga što ne poštuje svoje obveze koje proizlaze iz tog sporazuma.

Postavljanje pitanja iranskog nuklearnog programa bila je izlika za ograničavanje njegova regionalnog utjecaja i programa projektila, smatra Khamenei, dodajući da bi pristanak na pregovore o balističkim projektilima i regionalnom utjecaju značio da Iran mora pristati na beskrajne ustupke.

"Prihvatili smo nuklearni sporazum, ali neprijateljstvo protiv Islamske Republike nije prestalo", naglasio je.

Iran mora sačuvati svoj nuklearni program jer će mu trebati 20.000 MW struje u idućih nekoliko godina, objasnio je.

Kopirati
Drag cursor here to close