Smjena nakon ročišta

Trumpova osveta

'Najmoćniji čovjek na svijetu – ojačan šutnjom, povodljivošću i suučesništvom – odlučio je da započne s osvetom'', navodi Vindmanov odvjetnik u priopćenju, dodajući da je njegov klijent „ispraćen“ iz Bijele kuće.
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2020. u 13:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Američki predsjednik Donald Trump u petak je smijenio dvojicu ključnih svjedoka u ročištu o njegovom opozivu, započinjući očiglednu kampanju odmazde samo dva dana nakon što ga je Senat oslobodio optužbi,prenosi dpa

Trump je smijenio Gordona Sondlanda, američkog veleposlanika u Europskoj uniji, nekoliko sati nakon što je otpustio eksperta za Ukrajinu Alexandera Vindmana, odlikovanog vojnog pukovnika, navodi se u priopćenjima koja su objavili odvjetnici Sondlanda i Vindmana.

''Najmoćniji čovjek na svijetu – ojačan šutnjom, povodljivošću i suučesništvom – odlučio je da započne s osvetom'', navodi Vindmanov odvjetnik u priopćenju, dodajući da je njegov klijent „ispraćen“ iz Bijele kuće.

To je zapanjujući potez Trumpa na „čišćenju“ svoje administracije od ljudi koji su svjedočili tijekom ročišta o opozivu, i tijekom koga su istraženi njegovi pokušaji pritiska na Ukrajinu i koji bi mu pomogao u pokušaju da bude reizabran u ovoj godini.

Sondland - Trumpov saveznik koji je donirao milijun dolara njegovoj predizbornoj kampanji – javno je svjedočio kako vjeruje da je Trump nastojao izvući političku korist od zahtijeva Kijevu da pokrene istragu protiv demokratskog predsjedničkog kandidata Joa Bidena.

''Danas mi je poručeno kako predsjednik namjerava da me trenutno smjeni s pozicije američkog veleposlanika u Europskoj uniji. Naša suradnja predstavljala je vrhunac moje političke karijere'',  navodi Sondland u priopćenju za javnost objavljenom u više američkih medija

Ekspert za Ukrajinu Vindman – koji je radio u Vijeću nacionalne sigurnosti – jedan je od brojnih dužnosnika Trumpove administracije koji su slušali telefonski razgovor od 25. srpnja u kome je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da mu „“učini uslugu“ i istraži njegovog političkog suparnika Bidena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close