Vjerovali ili ne

Trumpov savjetnik za kibernetičku sigurnost napravio neviđenu glupost

Nakon što je zaboravio passcode za iPhone, otišao je u Apple Store i nepoznatom djelatniku dao svoj uređaj na kojem su možda bile pohranjene važne informacije za sigurnost SAD-a.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2019. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom 2017. Rudy Giuliani imenovan je posebnim Trumpovim savjetnikom za kibernetičku sigurnost.

S obzirom na to da je prvi čovjek SAD-a iznimno privlačna meta kibernetičkih napada, jasno je kako mu zaista treba stručnjak s velikim iskustvom i znanjem u toj industriji.

Giuliani možda ima iskustvo i znanje, no pokazalo se da nema odgovornost te da nije osoba dorasla situaciji i svojim je ponašanjem mogao ugroziti sigurnost Trumpa i SAD-a.

Naime, manje od mjesec dana nakon što je postao savjetnik za kibernetičku sigurnost jedne od najmoćnijih osoba na svijetu, Giuliani je stajao u redu ispred Appleove trgovine kako bi odnio svoj iPhone na popravak, piše Zimo.

Problem je bio u tome što je zaboravio passcode pa je deset puta upisao netočnu šifru i time blokirao telefon pa više nije mogao pristupiti podacima.

Dakle, telefon koji možda skriva brojne važne informacije o Trumpu i sigurnosti SAD-a, Giuliani je dao zaposleniku Applea koji ga je popravio tako da je izbrisao sadržaj na njemu i obnovio ga s iClouda. Stručnjaci za sigurnost s kojima su razgovarali novinari NBC-a nisu mogli vjerovati kada su saznali što je napravio.

Prvo, njegov telefon mogao bi biti izvor brojnih važnih informacija za strane špijune i jedna od poželjnijih meta hakera, a on ga je tek tako dao nepoznatom zaposleniku Appleove trgovine, umjesto da su taj problem pokušali riješiti sigurnosni stručnjaci Bijele kuće (iako je Giuliani vanjski suradnik, nepovezan sa samom američkom vladom).

Drugo, problematično je što je svoj telefon backupirao na iCloud, odnosno na servere privatne kompanije, što ga također čini iznimno ranjivim na hakerske napade.

Za Giulianija možemo reći da ni to nije sve. Taj neoprezni i neodgovorni stručnjak za sigurnost u dva je navrata nenamjerno podijelio važne informacije s jednim novinarom nakon što ga je dva puta slučajno nazvao.

Naime, sjeo je na telefon koji mu je bio u džepu, nazvavši zadnji kontakt s kojim je prije toga razgovarao. To je bio novinar koji je čuo njegove razgovore o osjetljivim temama. Spominjao je Bahrain i potrebu za novcem ("trebamo nekoliko stotina tisuća dolara") te je govorio o ocu i sinu Biddenu.

Iako nije htio odgovoriti NBC-u na upit o blokiranom iPhoneu, objavo je tvit u kojem je napisao da je i FBI ranije zatražio od Applea otključavanje telefona i dodavši: "Svi smo mi ljudi…".

Kopirati
Drag cursor here to close