Nakon što Britanija izađe iz EU

Trump želi "opsežni" trgovinski dogovor s Velikom Britanijom

Britanija će stoga morati dogovarati trgovinske ugovore u svoje ime s drugim zemljama, uključujući i SAD, po prvi puta u više desetljeća, javlja Hina.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2019. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da očekuje "opsežni" trgovinski dogovor s Velikom Britanijom, uslijed brexita gdje Britaniju očekuje odgoda izlaska iz Europske unije jer je parlament odbio vladin prijedlog izlaznog dogovora.

Britanija će stoga morati dogovarati trgovinske ugovore u svoje ime s drugim zemljama, uključujući i SAD, po prvi puta u više desetljeća, javlja Hina.

"Moja administracija se veseli pregovorima o opsežnom trgovinskom ugovoru s Ujedinjenim Kraljevstvom. Potencijali su neograničeni", napisao na Trump na Twitteru.

Ured američkog trgovinskog predstavnika rekao je kako će započeti razgovore s Britanijom nakon što izađe iz EU-a 29. ožujka.

Britanski ministar trgovine Liam Fox rekao je da je Trump pokazao ambiciju za trgovinskim ugovorom te da se nada ojačavanju trgovinskih odnosa dviju zemalja.

"Povećanje trgovine između nas ojačati će savezništvo koje ide dalje od ekonomije, osiguravajući nacionalnu sigurnost te donoseći prosperitet našem narodu", rekao je Fox u odgovoru na Trumpov tvit.

Trump je američku ekonomiju i trgovinu postavio kao temelj svojeg predsjedničkog mandata kroz slogan "Amerika na prvom mjestu", i pritom traži nove pregovore s Kinom, Kanadom i Meksikom te Europskom unijom.

Nešto više od dva tjedna je preostalo do predviđenog izlaska Britanije iz EU-a, a parlament u četvrtak glasa o odgodi izlaska uslijed dva propala glasovanja gdje su odbili sve dogovore premijerke Therese May i EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close