Hitno

Trump zabranio letove svim modelima Boeing 737 MAX u SAD-u

Sve više zemalja zabranjuje Boeing 737 MAX 8
Vijesti / Svijet | 13. 03. 2019. u 22:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump objavio je obustavu letova svih Boeinga 737 MAX, aviona koji je u nedjelju pao u Etiopiji pri čemu je poginulo 157 ljudi.

"Hitno ćemo obznaniti obustavu svih letova 737 MAX 8 i 737 MAX 9", rekao je Trump i dodao da je "sigurnost Amerikanaca i svih putnika njihov apsolutni prioritet".

Glavni ravnatelj Boeinga Dennis Muilenberg odmah je reagirao i opet izrazio potpuno povjerenje u sigurnost 737 MAX-a. Objasnio je da je sam konstruktor preporučio privremeno prizemljenje flote zrakoplova.

Podsjetimo, jučer je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) prekinula sve letove na prostoru Europske unije za zrakoplove Boeing 737-8 i 737-9 nakon kobnog pada u nedjelju.

Sve više zemalja zabranjuje Boeing 737 MAX 8

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Irska bile su zadnje u nizu država koje su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za modele Boeing 737 MAX 8.



Reuters navodi i kako je Norwegian Airlines obustavio korištenje svojih 18 Boeinga 737 MAX 8 nakon upozorenja avijacijskih vlasti Europske unije.


Strah od nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova jer je dionica tvrtke Boeing Co izgubila gotovo pet posto vrijednosti u ponedjeljak.

Gotovo 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno na svjetskoj razini, prema navodima Flightglobala, a to uključuje i 97 zrakoplova na najvećem tržištu, u Kini.

Dva pada u pet mjeseci

Prije pet mjeseci zrakoplov 737 MAX srušio se u Indoneziji, pri čemu je poginulo 189 ljudi.

U ponedjeljak je FAA objavio niz promjena u dizajnu i zahtjevima u pogledu osposobljavanja koje je ovlastio Boeing na floti MAX nakon indonezijske nesreće.

Nema dokaza da su dvije nesreće povezane. Zrakoplovni stručnjaci napominju da je prerano nagađati o uzroku zadnje nesreće. Većina nesreća događa se kao posljedica jedinstvenog niza ljudskih i tehničkih pogrešaka.

Kopirati
Drag cursor here to close