Zbog spora s avionima

Trump uvodi carine na proizvode iz EU-a

Trgovinski predstavnik SAD-a u ponedjeljak je najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija europskom proizvođaču aviona, dok se konačni spisak očekuje ovog ljeta.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 18:30 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Europske unije, dan nakon što su američki trgovinski dužnosnici predložili spisak europskih proizvoda na koje će ciljati zbog tekućeg spora s avionima. 

''Svjetska trgovinska organizacija smatra da su europske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD, koji će sad uvesti carine na evropske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara. EU već godinama iskorištava SAD u trgovini. Ovo će uskoro prestati'', napisao je Trump na svom profilu na Twitteru. 

Dvije strane u dugogodišnjem su globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima aviona, Airbusu sa sjedištem u Nizozemskoj i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj avionskoj industriji, prenosi Al Jazeera. 

Trgovinski predstavnik SAD-a u ponedjeljak je najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija europskom proizvođaču aviona, dok se konačni spisak očekuje ovog ljeta. 

Europska unija u međuvremenu se počela pripremati za odmazdu zbog subvencija za Boeing, rekao je u utorak dužnosnik EU-a. 

Potez je najavljen u trenutku kad je rekordni spor o subvencijama, koji se kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju provlači već gotovo 15 godina, došao do vrhunca, gdje su obje strane arbitraže odlučile poduzeti protumjere.

Kopirati
Drag cursor here to close