Trump

'Uništit ćemo Tursku ekonomski ako napadnu Kurde'

Sjedinjene Države će "ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde", napisao je Trump na Twitteru, prenosi Hina.
Vijesti / Svijet | 14. 01. 2019. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju Turskoj da će se suočiti s ekonomskom katastrofom u slučaju da napadne Kurde nakon američkog povlačenja iz Sirije, upozoravajući istovremeno i Kurde da ne "provociraju" Ankaru.

Sjedinjene Države će "ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde", napisao je Trump na Twitteru, prenosi Hina.

Washington traži i od Kurda da "ne provociraju Tursku. Rusija, Iran i Sirija su dugoročno najviše profitirale od američke politike uništenja Islamske države u Siriji....Vrijeme je da vratimo naše trupe kući. Stop RATOVIMA BEZ KRAJA", dodao je Trump.


Turska je u prosincu pozdravila Trumpovu najavu o povlačenju američke vojske iz Sirije, gdje su se američki vojnici borili protiv Islamske države. Ta je odluka međutim dovela u osjetljivu poziciju kurdske snage koje su se borile uz SAD protiv IS-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će pokrenuti vojnu ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi potjerao te borce, pripadnike milicije YPG koju Turska smatra teroristima.

Odgovarajući na Trumpovu prijetnju, Turska je kazala da će se nastaviti boriti protiv kurdske milicije u Siriji koju podupire Washington.

Turska već tjednima prijeti da će pokrenuti novu ofenzivu protiv YPG-a.

Turska upozorila Trumpa: Fatalna je greška poistovjećivati Kurde i PKK

Republika Turska je upozorila američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne poistovjećuje sirijske Kurde s terorističkom organizacijom PKK i njenim sirijskim ogrankom PYD/YPG-om, prenosi Anadolu Agency (AA).

''Fatalna je greška poistovjećivati sirijske Kurde s PKK-om koji je na američkoj terorističkoj listi i njegovim sirijskim ogrankom PYD/YPG'', poručio je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je u poruci na Twitteru također naveo kako turska vodi odlučnu borbu protiv terorizma, a ne protiv Kurda.

''Mi štitimo Kurde i sve druge ljude u Siriji od terorističkih prijetnji'', poručio je Kalin.

Kopirati
Drag cursor here to close