Kritika Barra

Trump tweetovima sabotira rad Tužiteljstva

Njegova kritika Trumpa dolazi usred intenzivnog nadzora Ministarstva pravosuđa u vezi sa slučajem u koji je umiješan Roger Stone, osuđeni bivši savjetnik predsjednika.
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2020. u 09:16 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tužilac William Barr kazao je da ga predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump "potkopava" komentiranjem slučajeva na Twitter nalogu što čini posao tužioca nemogućim.

Njegova kritika Trumpa dolazi usred intenzivnog nadzora Ministarstva pravosuđa u vezi sa slučajem u koji je umiješan Roger Stone, osuđeni bivši savjetnik predsjednika.

''Vrijeme je da se zaustavi tweetanje o kaznenim predmetima Ministarstva pravosuđa. Ne mogu raditi svoj posao s konstantnim komentarima koji me potkopavaju'', kazao je Barr za ABC News.

Vođa senatske većine Mitch McConnell pozvao je predsjednika da posluša tužitelja Barra.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da planira smanjiti zatvorsku kaznu za Stonea, dugogodišnjeg predsjednikova prijatelja.

Stone je osuđen u studeniom zbog opstrukcije istrage koju je provodio Odbora za obavještajne poslove o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine.

Federalni tužitelji u početku su preporučili da Stone treba odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od sedam do devet godina zbog pokušaja sprečavanja istrage, a predsjednik je brzo izrazio protivljenje, objavivši na svom Twitter nalogu da je to "užasna i vrlo nepravedna situacija".

Ministarstvo pravosuđa tada je poništilo preporuku vlastitog tužiteljskog tima, postavljajući pitanje je li Barr djelovao u korist predsjednika Trumpa, nakon čega su četiri tužitelja odstupila iz tima.

Predsjednik Trump pohvalio je Barra koji je preuzeo slučaj, a Barr je tvrdio da predsjednik nikada od njega nije tražio da učini bilo što u tom predmetu, ali je potvrdio da predsjednikovi tweetovi o slučajevima u tijeku onemogućavaju njegov posao.

''Neću dozvoliti nikakvo maltretiranje ili uplitanje u slučajeve... bilo da se radi o Kongresu, novinarima ili predsjedniku'', kazao je Barr i izrazio nadu da će Tramp poštovati njegov poziv, javio je BBC.

Barr je imenovan za glavnog tužitelja u veljači prošle godine. Doživljavaju ga bliskim saveznikom predsjednika, što je drugačije od odnosa kojeg je Trump imao s Barrovim prethodnikom Jeffom Sessionsom.

Kopirati
Drag cursor here to close